+ Предложи новина
04.05.2019

Трявна бе домакин на националния кръг на олимпиадата по гражданско образование

Трявна бе домакин на националния кръг на олимпиадата по гражданско образование

  82–ма ученици от първи до дванадесети клас участваха тази година в националния кръг на олимпиадата по гражданско образование в Трявна, съобщиха от пресцентъра на МОН. Излъчени бяха 14 лауреати с отлични оценки. С най-много точки са дванадесетокласниците Патрисия Господинова от II АЕГ „Томас Джефърсън“, Кристин Колева от СМГ „Паисий Хилендарски“, Руси Карарусинов от НПМГ „Акад. Любомир Чакалов“, Божанка Бонева от ППМГ в Казанлък, Вероника Перфанова и Кирил Шахъмов от ППМГ в Сливен и Мелек Дауд от СУ „Н.Й.Вапцаров“ в Силистра.

 Елена Георгиева Петрова от ПГТ "Проф. Асен Златаров" в Пловдив не стана лауреат, тъй като е ученичка от XI клас, но при защитата на своя проект „Да се заслушаме“ спечели максималните 100 точки и зае трето място в крайното класиране.

 В трета възрастова група състезанието е на два етапа – първо изразяват гражданска позиция по един от трите определени казуса, а след това защитават проектите си пред оценяващата ги комисия и отговарят на въпроси. Първата тема, по която писаха учениците, бе „Терористична заплаха“ - за мерките за сигурност, които предприемат държавите след атентата на 11 септември 2001 г. и доколко те не нарушават правата на гражданите. Казус №2 бе за пряката демокрация. Третият казус бе по актуален проблем в българското училище – големият брой деца, които не посещават редовно учебните занятия.

 Във втора група – от пети до осми клас, на първите три места са седмокласникът Симеон Маринов от ППМГ „Нанчо Попович“ в Шумен с проект „Денят на шоколада“, шестокласничките Мария Георгиева и Никол Дамянова от ОУ „Васил Левски“ във Враца, чиито проекти са „Земята иска да ни каже нещо“ и „Дали ще бъдем равнодушни, ако знаем, че…“.

 В първа група – от първи до четвърти клас, второкласничката Ралица Иванова от ОУ „Васил Левски“ в Разград е с най-много точки за проект „Пазители на пътя“, следвана от Петина Петкова от ОУ „В. Левски“ във Враца трети клас, с проект „Градината на различните“). Галена Чанева“ от СУ „Христо Смирненски“ в Карнобат с проект „Нека всички говорим светлия език на добротата“ и Магдалена Арсенова от 126 ОУ "П. Ю. Тодоров" в София с проект „Деца помагат на деца“ са на трето място с еднакъв брой точки.

Източник: www.novini.bg

Оценка 4.81 от 42 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ