+ Предложи новина
20.07.2016

Трима се състезават за едно директорско място

Трима се състезават за едно директорско място

  Освободените позиции на училищни директори в десетки школа в страната се оказаха доста привлекателни. По трима се състезават за едно директорско място, стана ясно след първия етап на конкурса, проведен от министерството на образованието вчера. За директори на 109 общински и 37 държавни школа се явиха на тест 453 кандидати, съобщиха от ведомството. Конкуренцията за столичните училища се очертава най-жестока - 119 кандидати се борят за 33-те поста. В същото време в няколко училища в Ловешка, Варненска, Пазарджишка, Пловдивска и Кърджалийска област няма нито един кандидат. За тях старите директори ще останат на поста си временно, докато се проведат нови конкурси.

 Около 24 май просветното министерство реши да пенсионира десетки директори в страната - регионалните инспекторати получиха нареждане от подчинените на министър Меглена Кунева да изпратят в заслужен отдих скоропостижно всички директори, изпълнили условията за стаж и години за пенсия. Официалният мотив бе, че целта на масовото пенсиониране е да се подмлади системата, която страда от хроничен недостиг на кадри. Въпреки това се появиха съмнения, че с пенсионирането се бърза толкова, защото от 1 август влизат в сила промените в закона, според които при пенсия учителите ще получават вече обезщетение от 10 заплати, а не осем както е в момента. От МОН отхвърлиха тези допускания. И посочиха данни, че и миналата година са сменили директорите на редица училища (147), а през 2014 г. дори на повече - 270.

 Улеснение пред МОН за изпращането в пенсия на учителите е друга промяна от миналата година, която позволява това, без да се иска съгласие на служителите, ако те са изпълнили условията за излизане в пенсия. Бързането се обяснява и с факта, че от август критериите за училищните директори се завишават. Например ще се искат вече пет, а не три години учителски опит. 45 хиляди педагози се очаква да бъдат пенсионирани в близките 10 години, или половината български учители, което прави по около 4500 души в пенсия годишно.

 Над 450-те кандидати се явиха на тест с 50 затворени въпроса в четири областни града - София, Плевен, Шумен и Хасково. Решилите поне половината от теста ще отидат на интервю за оценка на "управленската, професионалната и комуникативната компетентности, ориентация към резултати." Интервютата ще са от утре до 29 юли по график.

Източник: www.segabg.com

Оценка 4.82 от 38 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ