+ Предложи новина
06.03.2019

Три години японска железница поддържа гара, за да може дете да ходи на училище

Три години японска железница поддържа гара, за да може дете да ходи на училище

 Близо три години една обикновена гара в Ширатаки - квартал с едва 36 жители в Хокайдо, Япония – съществувала, за да позволи на малко момиче на име Кана Харада да ходи редовно на училище. Звучи като филм на Хаяо Миядзаки. Но всъщност е съвсем истинска история. Всеки ден в 07:04 ч Кана хващала влак до най-близката до дома си гимназия. С него пътувала 35 минути.

 Първоначално компанията, поддържаща гарата, обмисляла да я затвори, тъй като след 2012 г. тя била почти неизползвана. След като проучва ситуацията и научава за Кана обаче, Japan Railways решава да я запази до нейното дипломиране.

 Влакът правил няколко курса – един рано сутрин, за да откара Кана на училище – и един следобед (в 17:08 ч), за да върне момичето и евентуално - шепа други пътници. Дори снегът се разчиствал от релсите всяка зима. А когато Кана излизала ваканция, влакът просто подминавал гарата. На 25 март 2016 г. – след като момичето завършва училище Japan Railways решава да я затвори. „Качвах се и слизах от влака през последните 3 години – приемах съществуването на гарата за даденост“, коментира Харада пред Ройтерс. Гарата е изградена от местните жители на квартала през 1955 г. , за да могат да използват жп транспорта да водят децата си на училище. 

 Историята с поддържането на гарата само заради един човек взриви социалните мрежи преди време, като ни припомни, че има и такива страни по света, в които ничии нужди не са прекалено дребни, за да бъдат пренебрегвани. Независимо от цената.

Източник: www.obekti.bg

Оценка 4.92 от 24 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ