+ Предложи новина
07.05.2020

„Тютюн” и „Железният светилник” отпадат от тазгодишните матури

 Българската литература след Втората световна война и изучаваните във връзка с нея романи „Тютюн” на Димитър Димов и „Железният светилник” на Димитър Талев отпадат от материала за матурата по български език и литература тази година. С оглед изоставянето в материала заради извънредното положение, седмокласниците пък няма да имат въпроси за Йовковия разказ „По жицата”.

 Тазгодишните изпити са през юни. На 1-ви е изпитът по български език и литература, а на 3-ти матурата по желание. И двата изпита ще са с час по-късно от обикновено – от 9 часа. Освен Талев и Тимов, от изпитния материал отпада и лириката на Вапцаров. От останалите предмети, по които се полагат зрелостни изпити, също ще има съкращения на темите. По история пък няма да бъдат засегнати теми, които са свързани с историческо развитие на България след Първата световна война до наши дни. На матурата по география пък няма да има задачи по Североизточен, Северен централен и Северозападен регион. По физика и астрономия отпада материалът, свързан с елементарните частици, еволюция на звездите и Вселената. Третата матура по желание пък ще бъде разпределена в сутрините и следобедите на 2-ри и 4-ти юни.

 Националното външно оценяване по български език и литература ще бъде на 15-ти юни, а по математика – на 17-ти. И за седмокласниците изпитът ще започне в 9 ч. наред с Йовков, отпадат и частта „Бай Ганьо пътува“ от книгата Из „Бай Ганьо. Невероятни разкази за един съвременен българин“ на Алеко Константинов, баладата „Неразделни“ на Пенчо Славейков, стихотворението „Заточеници“ на Пейо Яворов и разказът „По жътва“ на Елин Пелин. По математика пък няма да се включват задачи за някои видове неравенства и успоредници (правоъгълник, ромб и квадрат). Миниматура по чужд език, която е по желание, обаче няма да се провежда тази година, тъй като нито едно училище няма да използва оценка от теста като балообразуваща за приема след 7-ми клас.

 За учениците, които не са успели да покрият темите, които ще бъдат включени в държавните зрелостни изпити и националното външно оценяване, ще има възможност да провеждане на индивидуални консултации в класните стаи. За 12-ти клас учебната година приключва на 14-ти май, но те ще могат да наваксат пропуските до 27-28-ми май. Кандидат-гимназисти пък имат месец и половина да изучат всичко, влиза в конспекта за изпитите. В клас ще се допускат и зрелостници, които искат да повишат оценките си, учениците в самостоятелна или задочна форма на обучение или пък тези, чиито изпити няма как да бъдат проведени онлайн – по музикален инструмент. Всички останалите деца ще завършат учебната година дистанционно. За да бъдат оформени, за им необходими само 2 оценки.

Полицаи пазят на изпитите, за да няма струпване

 За да не се допускат струпвания на ученици в дворовете на училищата преди да влязат в класните стаи или след края на изпита, докато чакат родителите си или приятели, в опразването на реда и дистанция ще се включи и Министерството на вътрешните работи. Това обясни просветният министър Красимир Вълчев. Вътре в школата пък учителите ще създадат необходимата организацията за движението по коридорите. В изпитните зали също ще бъдат предприети допълнителни мерки, с които да се опази здравето на децата. По време на изпитите учениците ще бъдат разредени, затова и матурите и националното външно оценяване ще се проведат в повече класни стаи. „Трудно е да се каже колко точно ще бъдат в стая. За стандартната класна стая с три големи прозореца ще има 10 деца.”, даде за пример образователният министър. В изпитните зали ще бъдат ангажирани и по-малко квесторите - по един на местата, където има камери. Така и здравето на педагозите, голяма част от които са от застрашените групи, ще бъде опазено.

Учениците наваксват пропуските през лятото

 По преценка на учителите през лятната ваканция пък ще могат да се проведа присъствени или частично присъствени дейности по преодоляване на обучителните затруднения. Те ще бъдат между 60 и 80 часа. „В тях могат да се включат учениците, които са били частично или не са били включени в дистанционно обучение.”, каза просветният министър. За целта и проект „Подкрепа за успех” ще бъде разширен към тях. В края на този месец приключва учебната година за децата от 1-ви до 3-ти клас. Те също ще могат да се включат в дейности по интереси, тъй като родителите им изчерпали голяма част от отпуската си. „За тях било да има дейности по интереси, макар и по 1-2 часа. Мисля че можем да осигурим такава възможност за голяма част от децата. Ако ограниченията в страната продължат в този вид, тези дейности могат да се провеждат и електронна среда. Ако се подобри ситуацията, ще се провеждат присъствени или частично присъствено в малки групи. Голяма част от дейностите, могат да се провеждат и на открито”, допълни Вълчев.

Олимпиадите вход за гимназия за четвъртокласниците

 Отмяната на националното външно оценяване ще доведе до промяна в начина на кандидатстване в профилирана гимназия след 4-ти клас и в ново училище са десетокласниците от обединените училища. „Приемът в 11-ти клас на учениците от обединените училища ще е с оценките от удостоверението за завършен първи гимназиален етап. Приемането в математически и природоматематически профил в гимназия в 5-ти клас ще става въз основа на по-високия резултат от областния кръг на олимпиадата по математика или от състезанието „Математика за всеки”, което обединява всички математически състезания от календара на МОН. Този национален кръг ще се проведе на 28-ми юни по области с минимално струпване на ученици. Още се проведе националния кръг по области. Провеждането на националния кръг е необходимо и за излъчване на участниците за международни олимпиади, за учениците в 12-ти клас за прием във висшите училища, а за останалите класове за стипендии за учениците по програмата за закрила на децата с изявени дарби. „Затова по наше мнение е важно да се проведат всички олимпиади.” , посочи Вълчев.

Източник: www.monitor.bg

Оценка 4.96 от 25 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ