+ Предложи новина
26.11.2018

Тийнейджър от Велико Търново с титлата “Най-добър млад готвач” за 2018 г.

Тийнейджър от Велико Търново с титлата “Най-добър млад готвач” за 2018 г.

  Той е почти на 17, но вече има увереността с какво иска да се занимава занапред. Открил е своята страст в приготвянето на храна и смело експериментира с нови вкусове, които първо изпробва върху баба и дядо. Казва, че явно се справя добре, след като е успял да ги накара да опитат даже азиатска кухня. Ивайло Гасеров от Професионалната гимназия по туризъм “Д-р Васил Берон” във Велико Търново успя да грабне титлата “Най-добър млад готвач” за 2018 г.

 Единадесетокласникът победи на финала в категорията Junior от третото издание на конкурса “Търси се UniChef”, организиран от Uniliver Food Solution. Конкурсът на международния гигант в дистрибуцията на хранителни продукти е в два етапа. В първия всички кандидати публикуват на платформата на компанията своя рецепта. След свободно гласуване в интернет десетте най-харесвани блюда стигат до втория кръг. Финалът бе в София, където 10-те най-добри приготвяха на място и пред погледа на професионално жури своята рецепта в три порции. Майсторството на участниците и вкуса на ястията оценявали готвачи с международна известност - Хю Бутин от Канада, Антоан Вераст от Франция и Сайан Уондуей от Тайланд.

 Тийнейджърът от Велико Търново се състезава с рецепта за агнешки котлети с билкова коричка, гарнирани с пюрета от грах и от земна ябълка. “Агнешко с пюре от грах е нещо класическо, но реших защо пък да не пробвам с него и да го овкуся по начин, по който другите няма да го направят”, разказва Ивайло. Тайната на неговото блюдо била в малко познатата у нас подправка сумак. Това са плодовете на малък храст - едно от съкровищата на Ориента. Освен това пюретата му били варени с кокосово мляко.

 Гаф с граховото пюре при презентацията на младия готвач вдигнал адреналина до краен предел. “Момчето, което мие съдовете, неволно изми чинията ми с грахово пюре и единият от компонентите ми, който е почти най-важният, бе напълно заличен. Журито прояви разбиране, говориха с организаторите и решиха да ми отпуснат още 10 минути да приготвя пюрето и да се върна някак в състезанието. Без този компонент буквално бях загубен”, разказва Ивайло. Смелият кулинар, който се оказал и най-малкият участник, успял да запази самообладание и не само се върнал в надпреварата, но и разбил конкуренцията.

 Ивайло Гасеров участва в конкурса и миналата година. Тогава той отново стигна до финала. Завърши на пето място с патешки гърди с пюре от карфиол и кокосово мляко. “Не останах доволен, знаех, че мога да се справя много по-добре”, спомня си той. Тази година възпитаникът на търновската гимназия по туризъм успя да спечели ваучер за 1000 лева за оборудване, който ще бъде получен от училището. За самия млад кулинар наградата е сет от ножове и 500 лв. Така устременият към голямата кулинарна сцена вече има десет професионални ножа за шеф готвачи

 Ивайло подбира рецептите си за състезания сам вкъщи, после ги репетира десетки пъти, докато получи резултат, който да гали небцето на семейството му. “Гледане, опитване и желание да направя нещо ново, да открия някакъв нов вкус и да създам различна храна - това ме води в кулинарните експерименти. Зарибил се от клипове на готвачи със звезди "Мишлен" в интернет и кулинарните канали. Внимавал каква техника използват. Попивал начина, по който аранжират чиниите. “Всъщност кулинарията не е просто да сготвиш нещо, да се прибереш и да го изядеш. Или в ресторанта да хапнеш набързо и да си тръгнеш. Кулинарията е страст, изкуство и до голяма степен любов, защото ако не обичаш това, което правиш, то няма да се получи”, обяснява момчето.

 Любопитното е, че преди да започне да се занимава с готвене, не ядял 50% от най-използваните в кухнята български продукти и вкъщи било много трудно да готвят по негов вкус. "Допреди година и половина аз не ядях гъби и доста голяма част от зеленчуците, а сега нямам никакъв проблем с това, важното е как са приготвени", вещо обяснява той.

 За да впечатли момиче, би приготвил нещо с телешко месо, примерно стек с по-лека гарнитура от сотирани зеленчуци, и задължително десерт с шоколад, защото всички момичета обичат шоколад. Единайсетокласникът иска един ден да стане шеф готвач и да отвори собствен ресторант. Мечтае си за френските кулинарни академии, но казва, че финансово е непосилно за семейството му. Вече трупа опит не само у нас, но и в чужбина. Участва в проекти на професионалната гимназия по “Еразъм +” и е бил на едномесечен стаж в ресторанти във Флоренция през лятото.

 “Ние си мислим, че там има само пица и паста, но италианците са майстори на всяко нещо в кулинарията. Там опитах страхотни меса, страхотни сирена. Във всяка една месарница и ресторант, в които влязох, храната беше на много високо ниво. Те ми предадоха много голяма част от рецептите си, дори семейни, за паста карбонара, болонезе, които смятаме тук за нещо простичко, но не е така. Сосът за болонезе е доста по-сложен, но е италианска тайна”, казва Ивайло. Има предложение за работа оттам, но предпочита да остане в България и се надява да има условията да продължи развитието си тук.

Източник: www.24chasa.bg

Оценка 4.86 от 29 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Последно търсени:
Курсове по Математика Пловдив
Тест по География на България
Курсове Руски език
Учител по Китара София
Частни уроци Немски език Варна
Уроци по Литература за 7 клас
Кандидат студентски изпити по География
Школа за Народни танци луди млади
Фитнес тренировки за отслабване
Школа за Народни танци слатина
Онлайн уроци по Английски за начинаещи
Готварски Курсове София
Уроци по висша Математика София
Езикови курсове Велико Търново
Курсове по Бизнес Английски
Руски език курс
Народни танци София
Частна детска градина София Овча купел
Хот Йога
Изучаване на Английски език онлайн
Курсове Ноктопластика
Школи по Математика Пловдив
Курс по Холандски
Подготовка матура по БЕЛ
Курс по Холандски
Народни танци Варна за деца
Курсове Счетоводство Русе
Упражнения по Йога
Курсове Френски
Школи по Немски език София
Кик Бокс София Студентски град
Школа по Английски език София
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ