+ Предложи новина
07.08.2017

Тежки условия за държавно финансиране на частните детски градини и училища

Тежки условия за държавно финансиране на частните детски градини и училища

  Държавата поставя тежки условия пред частните детски градини и училища, за да получават държавно финансиране, става ясно от проект на наредба на просветното министерство, публикуван за обществено обсъждане. Тя урежда реда за финансиране на частните заведения, които догодина за пръв път ще могат да получават държавна субсидия. Срещу това ще трябва поне 20% от децата да се приемат безплатно, включително деца и ученици с изявени дарби и със специални образователни потребности. Освен това ще има ограничение за размера на сумите, които могат допълнително да се събират от родителите.

 При кандидатстването за държавно финансиране частното училище или детска градина ще трябва да представя информация кои дейности се заплащат от родителите и какви са разходите, свързани с реализирането им. Трябва да приложат и механизъм за разделение на общите разходи, както и на активите и пасивите, свързани с дейностите по възпитанието и обучението на децата. Освен това се изисква още една справка - за планираните средства за финансиране на разходите и за извършените разходи.

 Държавната субсидия може да се ползва само за задължително предучилищно обучение и за обучението по учебен план. Тъй като частните училища няма да могат да събират такси за неща, които се покриват от държавата, ще трябва да се прави сложно разграничаване на разходите. За тази цел всяко училище ще трябва да разработи механизъм за разделение на разходите за задължителното предучилищно и училищното образование за децата и учениците от общите разходи. Под общи разходи се разбират средствата за персонал, материали, консумативи, външни услуги, платени данъци и такси, осигуряване и поддръжка на сградния фонд. Ще има коефициенти за разделяне на разходите, които ще зависят или от броя на учениците в задължително обучение и в допълнителни платени форми, или от площта, ползвана за задължителния учебен план и за допълнителни занимания. Каква част от заплатите на учителите пък ще се покрива от държавата, ще зависи от броя часове, които те прекарват в задължителни "педагогически ситуации", както пише в наредбата, и в допълнителни.

 Не става по-лесно и след спечелване на финансирането. Срещу него държавата слага таван на парите, които могат да се събират от родителите за компенсиране на разходи по поддръжка на материално-техническата база. Таванът се изчислява по формула, описана в наредбата, в която се вземат предвид данъчна оценка, овехтяване, възраст на конструкцията и пр. Няма да се мине и без отчети - и ежемесечни, и тримесечни, като последните ще се публикуват на интернет страницата на съответното училище. Получателят на държавно финансиране ще трябва да поддържа и заплати за персонала, които не могат да са по-ниски от средните за такива специалисти.

 Парите ще се отпускат на общините, които ще ги разпределят по училищата. Заявлението се подава до 31 май пред просветния министър за следващата учебна година. Той трябва да се произнесе до 15 юли, след като експертите са проверили документите.

Източник: www.segabg.com

Оценка 4.88 от 32 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ