+ Предложи новина
31.05.2017

Тестовете и контролните водят до стрес, тревожност и сърцебиене у децата

Тестовете и контролните водят до стрес, тревожност и сърцебиене у децата

  Писменото изпитване и тестовете в училище водят до стрес, сърцебиене и промяна на почерка при децата. Това показа изследване на тревожността, проведено сред ученици в начален етап на обучение в Пловдив. Според резултатите от проучването, само малка част от анкетираните деца успяват да запазят самообладание по време на писмено изпитване.

 "Два теста попълниха децата, в които се оказа факторът F1, който е тревожност. Оказа се, че той е доста висок", каза Вяра Георгиева - преподавател, СУ „Свети Седмочисленици“ град Пловдив. 30-те въпроса, на които са отговаряли учениците са попълвани по време и след писмено изпитване. "Аз се чувствам притеснен, не че не знам, аз си уча вкъщи, но просто се притеснявам", каза Васил Митев - 3 клас. "Има притеснение у мен, защото се страхувам, че няма да имам време да довърща някоя задача", каза Стефан Костов - 3 клас от същото училище. "Според мен трябва да няма ограничено време, защото това подтиска доста децата", каза Атанаска Петкова, преподавател.

 По време на изследването е направен и графологичен анализ на почерка на децата по време на писмена работа. Рязката промяна, която е констатирана, е гаранция за стрес. Според преподавателите учебният материал трябва да се облекчи и децата да бъдат препитвани в друга обстановка. "Децата са преуморени, не защото не знаят учебния материал, а защото той е в голямо количество", каза Вяра Георгиева - преподавател. Според децата Министерство на образованието е измислило изпитванията. Резултатите от изследването сред пловдивските третокласници вече са изпратени в МОН. И преподаватели и ученици са категорични, че промяна трябва да има.

Източник: www.bnt.bg

Оценка 4.89 от 27 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ