+ Предложи новина
07.06.2021

Теоретичният и практическият изпити в професионалните гимназии стават задължителни

 Тази учебна  година е последната, в която учениците по свое желание могат да заменят втория държавен зрелостен изпит с два -  по теория и по практика на професията и специалността. От следващата това ще бъде задължително за зрелостниците от професионални паралелки и изпитът ще бъде един, обединяващ двата сегашни. В Пловдивска област тази година 951 зрелостници от професионални паралелки избраха държавният изпит по специалността да им се признае като втора задължителна матура, а още 10 подадоха заявление да идат и на трета по желание - пак по професията.

 В цялата страна в  394 училища се проведе държавен изпит по теория на професията и специалността за придобиване на професионална квалификация. Той се състоя в професионалните гимназии, в средни училища и профилирани гимназии за ученици, успешно завършили XII клас. 13 306 ученици от паралелки за професионално образование са подали предварително заявление. Държавният изпит по теория е писмена разработка по изпитна тема и продължава 4 астрономически часа. Темата се тегли във всяко училище и по нея пишат всички ученици в него, които се обучават за една и съща професия и специалност. Изпитните билети се подготвят от комисия по оценяване. Оценяването се извършва от комисията в съответствие с критериите, определени във всяка национална изпитна програма за съответната професия и специалност. Всеки член на комисията оценява писмената работа, като вписва оценката си в индивидуален протокол. За всяка писмена работа се изготвя рецензия. Обучаваните ще могат да се запознаят с рецензията в училището, в което са положили изпита.

 Оценката от държавния изпит по теория за всяка писмена работа се формира като средноаритметична от индивидуалните оценки на членовете на комисията с точност до 0,01.

 Държавният изпит по практика включва изпълнение на практическо задание и е с продължителност не повече от 3 дни и не повече от 6 астрономически часа дневно. Всеки, който полага държавния изпит по практика, получава индивидуално или групово практическо задание, в което се формулират критерии за оценяване в съответствие с утвърдените в националните изпитни програми. 

 Датите за провеждане на тези изпити и сроковете за подаване на заявленията за всяка сесия се определят в началото на учебната година от директора на училището. Всеки държавен изпит се смята за успешно положен при постигане на половината от максималния брой точки, определени в националната изпитна програма.

Източник: www.marica.bg

 

Оценка 4.83 от 35 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ