+ Предложи новина
03.09.2019

Тенденция: Висшистите с по-ниски заплати от среднистите

Тенденция: Висшистите с по-ниски заплати от среднистите

  Не е новина фактът, че висшистите имат по-ниски заплати от тези със средно, а даже и с основно образование, особено ако са на държавна служба. Проблемът е, че на фона на дефицита на кадри тази тенденция се задълбочава. Например за позициите „старши юрисконсулт“ и младши експерт в отдел "Прилагане на схеми и мерки за подпомагане", обявени за Областна дирекция „Държавен фонд земеделие“ Пловдив, минималният размер на основната заплата е съответно 600 лв. и 590 лв. Поделението на Националния осигурителен институт в Хасково търси счетоводител, който може да е без стаж, но основната му заплата ще е минимум 700 лв. Същото месечно възнаграждение ще получава и директор Дирекция "Административен контрол, регионално развитие и държавна собственост" в областна администрация Хасково. Иначе има изисквания да е магистър, без значение с каква специалност, минимум 4 г. стаж, а владеенето на английски език - предимство.

 В същото време чрез Бюрото по труда в Пловдив работодатели търсят чистачи и помощници в домакинства, хотели и учреждения, като обявеното месечно възнаграждение за тях е 1000 лв. Между 1000 и 1300 лв. дават на работници по довършителни работи в строителството, като този вид наемници са по-желани от майсторите. Естествено и за двата вида дейности основното образование е достатъчно.

 Въпреки увеличението на учителските заплати, търсенето на преподаватели по различни предмети както и на начални учители е голямо, особено в навечерието на новата учебна година. От Бюрото по труда в Пловдив не е обявено каква заплата се предлага на учителите в региона, но за Враца се вижда, че заплатите на учители в професионалното образование и обучение и преподаватели в ЦПО, тръгват от 1068 лв.

 Има глад и за медицински сестри, акушерки и готвачи. Обявени са и 20 бройки за машинни оператори в текстилното, шивашкото и кожарското производство. Нито за тях, нито за медицинския персонал не са посочени заплати. Иначе от многопрофилната болница за активно лечение "Св. Пантелеймон - Пловдив" ЕООД ориентират през jobs.bg кандидатите за работа, че търсят медицински сестри. Те ще получават брутна месечна заплата от 850 до 1300 лв. в зависимост от заработката на отделението.

Средната заплата нагоре

 През последните тримесечия България отчита едни от най-високите темпове на нарастване на средната заплата в Европейския съюз - с около 10% на годишна база. Това съобщи министърът на труда и социалната политика Бисер Петков. По данни на Националния статистически институт средното месечно възнаграждение в България за първото тримесечие на 2019 г. възлиза на около 610 евро, или 1220 лв. За второто тримесечие на годината има нарастваща заетост и намаляваща безработица, достигаща нива от 4,2%. Иначе най-високата средна месечна заплата на Балканите е в Словения - 1113 евро - 2226 лв.

Източник: www.marica.bg

Оценка 4.83 от 35 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Последно търсени:
Английски език за 2 клас
Йога център
Индийски танци стъпки
Курсове в Бургас
Тест по Немски
Фризьорски курс капанов
Испански език уроци
Тестове по Немски език онлайн
Тренировки Футбол
Летни курсове по Испански език
Модерен Балет за деца София
Индивидуално обучение по Английски език
Народни танци за деца Варна
Уроци по Испански език Пловдив
Частни детски градини в Бели брези
Немски език за начинаещи онлайн
Школа по Английски Враца
Частна детска градина София Надежда
Курсове Английски език Варна
Плуване уроци
Английски език а1.1 - безплатни видео уроци за самоподготовка
Езикова школа Немски език София
Частна детска ясла София Дружба
Уроци по Немски език online
Индивидуални уроци по разговорен Английски
Суинг танц
Интензивни Курсове по Френски
Народни танци за деца Бургас
Курсове за Фризьори София
Курс по Японски
Курс по Excel
Английски 2 клас
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ