+ Предложи новина
26.03.2017

Темите на изпита по история в СУ: Хан Крум и хан Омуртаг или Първа Балканска война

Темите на изпита по история в СУ: Хан Крум и хан Омуртаг или Първа Балканска война

  В Софийския университет "Св. Климент Охридски" бяха изтеглени две теми на изпита по история на България. Едната от темите е за управлението на хан Крум и хан Омуртаг, а другата е за Първата Балканска война.

 На 26 март 2017 г. с изпити по история на България и география продължава първата кандидатстудентска сесия за учебната 2017/2018 г. на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Изпитът по история ще започне в 9.00 ч. , а по география – в 14.00 ч. Кандидатстудентският изпит по история на България е писмен и се състои от два компонента: 1. Развиване на тема по даден исторически проблем и 2. Тест.

 Времетраенето на изпита е 4 астрономически часа. Предложената изпитна програма е съставена въз основа на учебното съдържание по История на България за XI клас на средните училища – задължителна подготовка. В нея са включени основни проблеми, които са обединени в тематични кръгове и се отнасят до развитието на българската държава и на българското общество във времето от края на VII до средата на XX в.

 Изпитната комисия формулира темите и вариантите на теста в деня на изпита, така че те да покриват цялото учебно съдържание, заложено в програмата по История на България. При започване на изпита се изтеглят две теми, като всеки кандидат-студент има право да избере и да пише по една от тях, както и един от тестовите варианти, който се раздава на кандидат-студентите, пише БГНЕС. Тестът включва въпроси от отворен и затворен тип от областта на политическата, стопанската, църковната и културната история на България през Средновековието, Възраждането и Новото време.

 Кандидатстудентският изпит по география е върху учебния материал от задължителната и профилираната подготовка по География и икономика. Той е писмен, във вид на тест от 100 въпроса, от които 40 са от учебния материал за IX клас, а останалите 60 – от учебния материал за X клас. Времетраенето на изпита е 3 часа. Правилните отговори се публикуват на страницата на Софийския университет няколко часа след приключването на изпита. Тестът съдържа задачи за географски факти, обекти, явления и процеси и за тяхното анализиране, интерпретиране и сравнение. Всеки въпрос има само един верен отговор от четири възможни. Всеки верен отговор носи по 1 точка. Максималният брой точки от теста е 100.

Източник: www.actualno.com

Оценка 4.82 от 38 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ