Регистрирай се
+ Предложи новина

12.06.2019

Тази година университетите ще приемат около 72% от завършилите средно образование

Тази година университетите ще приемат около 72% от завършилите средно образование

  Приемът на студенти в държавните висши учебни заведения продължава да намалява, каза във Велико Търново министърът на образованието Красимир Вълчев. Тази година приемът във ВУЗ ще бъде около 70-72% от завършилите средно образование.

 „Това е също високо число, но не е самоцел за нас. В някои професионални направления дори трябва да увеличим приема, защото има критично нисък брой в някои инженерни специалности и очакван недостиг на педагогическите специалности, особено след 10-15 години. По-голяма обществена загуба ще бъде, ако не обучим достатъчно специалисти в инженерно-техническите и педагогическите професионални направление, отколкото, ако обучим повече”, коментира министър Вълчев.

 Той припомни, че в миналото във ВУЗ са били приемани около 30 % от завършващите средно образование, а преди три години процентът е стигнал 80. Според министъра в системата печелившата формула е по-малко студенти, но по-добро и по-високо финансиране на тяхното обучение. Той обясни също, че за намаляванто на боя на студентите и закриването на специалности в университетите причината била и в отрицателните демографски тенденции, довели до закриването и на голям брой училища.

Източник: www.monitor.bg

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа, Курсове Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем
Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Учители БГ използва "бисквитки", за да улесни Вашата дейност в сайта. Научете повече