+ Предложи новина
14.09.2021

Тази година на училище в Пловдив и Бургас ще тръгнат повече първокласници

  Има ръст на първокласниците в Пловдив, което е резултат от увеличаване на населението на града. Това заяви зам.-кметът с ресор образование Стефан Стоянов. Увеличението през настоящата година е с 5%. Малко над 3100 първокласници ще влязат в клас на 15 септември. 

 По думите на Стоянов учебната година в Пловдив тръгва присъствено при спазване на всички противоепидемиологични мерки, а ситуацията е спокойна. Той обясни, че в зависимост от развитието на обстановката в следващите седмици ще се решава как да се процедира. За да успокои родителите Стефан Стоянов цитира данни на МОН, според които около 40% от учителите и помощния персонал в страната са ваксинирани или преболедували от ковид.

 „Всяко училище има автономията да взима решение за конкретни мерки, които да въвежда“, допълни Стефан Стоянов. Той подчерта, че и двете общински програми за облагородяване на дворовете на детските градини и училищата са дали много добри резултати, като доста ремонти са извършени през лятото и децата ще влязат в обновени класни стаи.

 В областта обаче продължава да съществува проблемът с недостига на места в детските ясли. Стефан Стоянов припомни, че за предстоящото класиране за ясли на 16 септември има обявени 300 свободни места и тепърва ще се обявяват още след приема на 3-годишните деца в първа възрастова група. Надеждите му са в началото на октомври чакащите хлапета за ясли да не са повече от 300 – 400. „Процесът е динамичен, затова правим прием на всеки 20 дни за детски градини и ясли, така че да сме максимално гъвкави“, обясни Стоянов.

 Повече от 2000 ще са първокласниците в училищата в Бургас, съобщава БТА. Очаква се леко увеличение в бройката до началото на новата учебна година. През миналата година първокласниците в Бургас бяха 1867, а през 2019 година - 1923. За да поемат увеличения брой деца, са разкрити шест нови паралелки в шест училища. Това съобщиха от пресцентъра на Община Бургас. Първокласниците тази година ще влязат в 90 класни стаи, които това лято бяха напълно обновени и технологично оборудвани.

 В последните години се забелязва отчетлива тенденция Бургас да се налага като предпочитано място за живот и обучение от много млади семейства от други населени места, както и от млади хора, които се връщат от чужбина в родния град, каза кметът Димитър Николов. Освен обновените класни стаи, дванайсет площадки в училищни дворове са приспособени за провеждане на изнесено обучение на открито, а шест училища ще посрещнат учениците на 15 септември с реновирани спортни игрища.

Източник: www.marica.bg

Оценка 4.86 от 29 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Последно търсени:
Курсове Английски Стара Загора
Уроци по БЕЛ за 1 клас
Английски песни за деца
Курсове по Български език за чужденци
Тренировки Кик Бокс София
Уроци по Химия
Спортни танци видео деца
Тренировки по Футбол за деца Славия
Детски школи по Футбол
Частни уроци по Испански Бургас
Школа за Народни танци Пловдив
Уроци по Английски Овча Купел
Езикова школа Немски София
Курсове Финанси
Готварски Курсове София
Модерен Балет мнения
Уроци по Български за чужденци
Курсове по Английски език Лондон
Курсове Английски
Курсове по Испански за начинаещи
Курс по Английски Русе
Уча Английски
Индивидуални уроци по Арабски език
Курс по Английски език Варна
Частна детска ясла София Витоша
Курсове за Фризьори Пловдив
Курс по Немски език
Уроци по Английски Варна
Ит обучение
Курсове за Маникюр София
Курсове Ноктопластика Пловдив
Уроци по Тенис на корт
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ