Регистрирай се
+ Предложи новина

10.06.2019

Тази година 61 223 седмокласници ще кандидатстват за общо 2499 паралелки

Тази година 61 223 седмокласници ще кандидатстват за общо 2499 паралелки

61 223 ученици се очакват на националното външно оценяване за седми клас тази година

 През тази учебна година учениците, които се очаква да се явят на националното външно оценяване в седми клас по български език и литература /БЕЛ/, и по математика, са 61 223. Те ще полагат изпитите в 1696 училища, в 4930 зали и се очаква над 16 000 квестори да осигуряват нормални условия в изпитните дни. Националното външно оценяване по БЕЛ в седми клас ще е на 17 юни, а по математика - на 19 юни. На 21 юни ще е външното оценяване по чужд език, но то е по желание на седмокласниците, съобщи на пресконференция заместник-министърът на образованието и науката Таня Михайлова, предава БТА.

 Тя отбеляза, че няма промяна и учениците в седми клас ще се явяват на външното оценяване в училищата, в които учат, а квесторите ще са от други училища. Заради изпитите в седми клас 17 и 19 юни ще са неучебни дни за всички ученици в страната. Националното външно оценяване през тази година по БЕЛ и по математика ще започне в 9.00 часа, а учениците трябва да бъдат най-късно в 8.30 часа в училището, в което учат, обясни Таня Михайлова. Тя добави, че квесторите трябва са се явят един час по-рано и най-късно до 8.30 часа да са в класните стаи, за да посрещнат учениците, които трябва да са по местата си не по-късно от 8.45 часа. Нов момент е, че през тази година седмокласниците трябва да пишат с черен химикал, а всеки изпитен комплект ще има свой уникален баркод, за да се елиминират практики, които в предходни години са съществували, за размяна на първа и втора част от изпитите, заяви заместник-министърът. Ще се проверяват и черновите от изпитите, добави тя.

 Държавният план-прием вече е утвърден и седмокласниците в страната ще кандидатстват за общо 2499 паралелки. От тях 1446 са професионалните паралелки, а 1053 са профилираните паралелки или заявените професионални паралелки са 57 процента, информира Михайлова. Тя отбеляза, че това е третата година в която се увеличава с 4-5 процента броят на професионалните паралелки. 149,5 паралелки са заявени само за дуалната система на обучение, която е в тясна връзка с бизнеса, съобщи Михайлова.

Източник: www.24chasa.bg

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа, Курсове Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител Обучаем
Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Учители БГ използва "бисквитки", за да улесни Вашата дейност в сайта. Научете повече