+ Предложи новина
14.04.2022

Тазгодишните зрелостници ще вземат матурата, ако познават поне 1/3 от материала

 Идеята за промяна на скалата на матурата е, че трябва да се познава поне 1/3 от материала. Не е нормално да завършват средно образование хора, които не разбират 75% от материала. Матурите трябва да бъдат балансирани и никой не иска да има масово двойки. Това заяви образователният министър акад. Николай Денков пред БНТ.

 За матурите след 12 клас, Денков заяви, че ще има по-голям брой въпроси с открит отговор и целта е ясна - да се представят добре децата, които мислят и могат да се изразяват. Има много прецизна система за оценяване, като се гледа дали има теза и самите оценители гледат структурата, с която е подреден отговорът, обясни Денков.

 По отношение на учебниците ситуацията е много тежка. Електронните ресурси със сигурност ще бъдат безплатни. Ако ученикът има безплатен достъп до важните ресурси и добре подготвени учители, няма да им трябват частни уроци, увери Денков. Той настоя за актуализиране на новите учебни програми.

 Николай Денков подчерта, че това, което трябва да е ясно, че епидемията приключи. По официалните данни на Министерство на здравеопазването спрямо пика в края на януари и началото на февруари заболеваемостта е паднала 100 пъти. Целта е децата да са обратно в училище, за да се възстанови нормалният ритъм на образование. Тестовете за децата са на разположение и ще стигнат за неколкократно тестване. В момента имаме щадящи тестове, за да можем да реагираме веднага, увери Денков.

 Денков вижда неубедителни аргументи, че родителите не искат да пускат децата си на училище, ако бабите или дядовците им са с ТЕЛК. Заболеваемостта е изключително ниска и не се е отлепила от дъното, доволен е образователният министър. По думите му сега е моментът да се навакса с учебния материал. Във връзка със скандалите в управляващото мнозинство, Денков заяви, че има много добър екип в МОН, работи изключително добре с всеки един от коалиционните партньори. Спокойствието е важно, за да можем да си свършим работата, каза още той.

Източник: www.actualno.com

Оценка 4.87 от 31 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ