+ Предложи новина
04.05.2018

Тазгодишните седмокласници първи ще „тестват“ новия закон за училищното образование

Тазгодишните седмокласници първи ще „тестват“ новия закон за училищното образование

 Наближава Националното външно оценяване (НВО) – в 4 и в 7 клас, a след тях седмокласниците ще трябва да направят може би първия си много важен житейски избор – къде да продължат да учат. С промяната на закона за училищното образование, настъпиха значими промени и за гимназиалния горен етап на обучение, който вече е разделен на две фази – основен, до Х клас включително, и горен – XI и XII клас. В първата фаза ще се изучава базова общообразователна програма, еднаква за всички гимназии в страната, обясни Станислав Полименов – зам.-директор на СУ „Св. Св. Кирил и Методий“, който отговаря за горния етап на обучение.

 Промените ще бъдат тествани за първи път върху учениците, които сега са VIII клас. Предвидено е да има изпит НВО и след Х клас, който ще отсява учениците. Някои ще могат да спрат обучение и ще получат удостоверение за преминат основен гимназиален етап. За тези, които продължат, ще предстои един напълно профилиран етап. Много от учебните предмети ще отпаднат и ще остават часове по дисциплини, които са основни за даденото училище. Тези профили се обявяват още при приема след VII клас с цел да се ориентират децата. Новият закон предвижда и преместване в друго училище след Х клас, при желание. За жалост, обаче, отбелязва Полименов, не се знае дали това ще сработи и гимназиите ще осигурят места за децата, които искат да се местят.

 Той посъветва всички родители, като планират бъдещето да бъдат реалисти, а не максималисти, да оценят реалните възможности на детето си след изпита НВО и да не правят погрешен избор заради амбиции. Много е важно, каза той, как ще подреди ученикът желанията си в заявлението за кандидатстване в гимназия. Никой не може по подразбиране да остане в училището, което е бил досега, но няма и да остане извън системата. Ако не се класира на първо желание, той отива на второ, но за други деца това е първо желание и те първи се разпределят от системата, докато другите изчакват. Това създава една безпощадна въртележка, в която ако не са преценени възможностите и оценките на детето, то може да се наложи да учи където не желае, след второ и трето класиране, когато ще избира между паралелките, които са останали, посочи учителят. Друго важно е семействата да се информират много добре в избраните гимназии кои са балообразуващите оценки, защото те навсякъде са различни. Освен това е намален броят на паралелките в средните училища в цялата страна. Идеята е да се насочват повече деца в професионалното образование.

 Според Полименов, промените в закона са добри, но не всички детайли са премислени и не е ясно как ще сработят практически. Той смята, че новата система ще има нужда поне от няколко години „проба-грешка“, затова трябва родителите трябва да се информират много добре какво ги очаква и какви права и възможности имат.

Източник: www.novini.bg

Оценка 4.87 от 31 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Последно търсени:
Онлайн уроци по Графичен Дизайн
Обучение на Английски език
Компютърни курсове Варна
Уроци по Хоро
Уроци Немски език
Уроци по Гръцки
Курс по Испански Стара Загора
Английски София
Частна детска ясла София Гео Милев
Курс по Италиански онлайн
Подготовка за матура по Английски език online
История и География
Бюджетно Счетоводство
Курс Фризьор София
Компютърна грамотност Варна
Фризьори Варна
Частни уроци по Математика София Дружба
Немски език online
Курсове по Рисуване за възрастни
Школи по Народни танци Овча Купел
Индивидуално обучение по Английски език
Частни уроци по Български език Бургас
Езиков център Пловдив
Матури География
Изучаване на Английски език за начинаещи
Уроци по Музика за 7 клас
Курс Испански
Немски език нива
Учител по Химия София
Web design курсове
Изучаване на Английски език онлайн за начинаещи
Учител по Английски език работа
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ