+ Предложи новина
05.08.2020

Тазгодишните матури показаха, че най-добро обучение по математика е в Габрово

  Най-добрите математици и най-добро обучение по математика сред областните градове е в Габрово. Това е изводът от анализ на резултатите от матурите през тази година, направен от Института за пазарна икономика.

 Изчисленията на ИПИ са на база средните оценки по училища от три изпита - задължителния по български език и литература и два избираеми - по математика и английски, публикувани от министерството на образованието. Най-ниските резултати за поредна година са на изпита по български и литература в сравнение с останалите два. Тази година в 27 общини нито един ученик не се е явил на матурата, макар тя да е задължителна. В други осем общини пък средната оценка е под тройка. Сред тях са Сапарева баня - 2,7, Ружинци - 2,82, Кайнарджа - 2,95, и т.н.

 Традиционно, най-високи успехи има в общини, в които на матура се явяват относително малък брой ученици, които постигат много високи резултати в конкретната година, посочва анализът. Така с най-висок резултат по БЕЛ са в Челопеч - 5,12, Баните - 5, и Неделино - 4,98, като и в трите има под 30 явили се зрелостници, а в Баните са едва 12. Сред по-големите общини водеща е София със среден успех 4,63, следвана от Смолян с 4,61 и Габрово с 4,59.

 Едва 2500 от почти 46 000 зрелостници в цялата страна пък са избрали да държат матура по математика. В повече от половината общини - 168, няма нито един, държал изпита по този предмет. За поредна година математиката е сред най-малко избираните от 12-класниците за матура по избор, посочват от ИПИ. Най-високата оценка по математика тази година е в Силистра - пълна шестица, но в цялата община се е явил само един ученик. Всички общини с над 5,50 са с малък брой явили се. Сред областните градове лидер е Габрово с резултат 5,32. Следва Бургас - с 5,27. По-назад остават Варна с 5,09 и столицата с 4,91. С оценка под тройка са само в Мъглиж и Самоков.

 Общото впечатление от оценките на зрелостния изпит по английски език пък е, че учениците се справят по-добре с него, отколкото с тези по български и математика, подчертават от института. На английски са се явили над 1/5 от всички зрелостници. В 97 общини нито един не се е явил. Аналогично с математиката има една община – Левски, която е пълен отличник, но само с един явил се ученик, а 26 общини са със средна оценка над 5,50. Сред по-големите лидер е Смолян с оценка много добър 5,43, следва Габрово с много добър 5,41 и Русе с много добър 5,39.

 “Въпреки извънредните условия и преместването на обучението онлайн повечето общини подобряват своите резултати на зрелостните изпити. Отчасти това е заради адаптирането на самото съдържание на изпитите спрямо извънредните условия, отчасти е, понеже те поначало покриват относително малка част от знанията и особено уменията, които се очаква да са придобили зрелостниците. Истинската щета – ако има такава – ще проличи години по-късно в хода на университетското образование на тези ученици и при реализацията им на пазара на труда”, казват от ИПИ. 

Източник: www.24chasa.bg

Оценка 4.84 от 32 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ