+ Предложи новина
10.07.2019

Такева: В големите училища максималната учителска заплата може да достигне 1500 лв.

Такева: В големите училища максималната учителска заплата може да достигне 1500 лв.

  В големите училища максималната учителска заплата може да достигне до 1500 лв. на месец, но в малките населени места максимумът е около 1014 лв. В момента най-ниската работна заплата е 920 лв. за учител, който излиза от университета, а максимална - около 1104-1120 лв. Това обяви Янка Такева, председател на Синдиката на българските учители.

 Тя призна, че след като правителството вдигна учителските заплати, най-много се е страхувала от един въпрос: "Че обществото ще каже: "ето, държавата дава абсолютно всичко, финансира в образованието, в учителите и останалия персонал - защо няма повишаване на качеството на учебно-възпитателния процес?" "Този въпрос и мен много ме притеснява. И смятам, че трябва да се направят няколко неща. Първо, подобряване на училищната среда от гледна точка на мотивацията - на учителите и на учениците.

 Вече имаме мотивация на учителите, заложени са средства за подобряване на училищната среда, на учителските заплати. Това ще накара повече млади учители да влязат в системата, особено в природо-математическите дисциплини - математика, информатика, физика, химия, биология, защото там имаме доста голям недостиг от гледна точка на кадровото обезпечаване. Имаме и отлив.

 Допреди една година заплата от 720-760 лв. нали знаете, че не е мотивация за започване на работа като учител. Но качеството на учебно-възпитателния процес. учителите трябва да направят няколко неща - да подобри средата в класната стая, да направи родителя свой съюзник", отбеляза Янка Такева.

Източник: www.vijnovinite.com

Оценка 4.92 от 24 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ