+ Предложи новина
12.05.2016

Такева се опасява от феминизация на учителската професия

Такева се опасява от феминизация на учителската професия

  Педагогическата подготовка в университетите трябва да е ориентирана към бъдещето, каза в предаването „Всички в час“ на Радио „Фокус“ Янка Такева, председател на Синдиката на българските учители (СБУ), в коментар на стандартите за развитие на преподавателите в средното образование. Такева уточни, че социалните партньори са одобрили принципно стандартите, но се чакат и мненията на педагозите в страната. 

 „При подготовката на бъдещите учители трябва да се направи много съществена промяна в учебните планове, за да отговарят бъдещите учители не на днешните, на утрешните изисквания на младите хора. А висшите училища не пожелаха никаква промяна и запазиха статуквото при подготовката на учителите и програмите от 1995 година. Затова като председател на СБУ не одобрявам тези стандарти, докато не настъпят съществени промени“, каза още Такева. Тя предупреди, че феминизацията на учителската професия също води до дефицити в образователната система.

Източник: www.actualno.com

Оценка 4.88 от 25 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ