+ Предложи новина
02.08.2017

Такева призова да се изчистят споровете около лятната ваканция

Такева призова да се изчистят споровете около лятната ваканция

 Лятната ваканция се очертава като нова точка на напрежение в просветата. "Лично аз смятам, че лятната ваканция през месеците юли и август не трябва да се пипа. И учителите, и децата ни имат нужда да презаредят батериите. Знаете колко е напрегнато." Това коментира лидерът на Синдиката на българските учители към КНСБ Янка Такева. Тя настоя още в четвъртък да бъде свикан отраслов съвет, за да се изчистят споровете по въпроса и следващата учебна година да се подготви спокойно.

 Миналата седмица просветното министерство изненада учители, родители и деца с идея лятната ваканция да бъде удължена с една седмица, което значи, че за пръв път у нас ще се ходи на училище през юли - за гимназистите учебната година би трябвало да продължава до 6 юли. МОН дава различни обяснения за това си предложение - първо, че това ще доведе до задържане на децата в училище, после - че тази промяна е необходима заради преместването на изпитите след 7-и клас в началото на юни, а също и че така се компенсират по-дългите ваканции през учебната година. През почивните дни пък обясни, че това се прави по искане на родители и учители, както и защото трябвало да уеднаквим ваканцията си с тази в Европа. Министерството ще вземе окончателно решение след 28 август, а дотогава ще се събират мнения от всички заинтересовани.

 "Механичното местене на ваканции не е добър механизъм и подход. МОН много, преди да чуе учителите. Говорих с министър Вълчев, зам.-министър Михайлова, с работодателските организации. Лично аз смятам, че политика на МОН трябва да бъде лятната подготовка на децата от 1-ви до 7-и клас. И то на деца, които имат образователни дефицити", коментира Такева. По думите й сега всяко училище прави такава лятна подготовка в рамките на 10-15 дни след завършване на учебната година на 1-4 клас и 5-7 клас. "Прави го по собствено желание, защото вижда, че децата имат нужда да доусвоят част от материала. Сега това би трябвало да стане политика на МОН, която да се финансира, защото без финансиране това не може да се случи", смята синдикалната лидерка.

 Школските директори пък предлагат, вместо да се изтегля краят на учебната година, тя да започва по-рано - от 1 септември. Те вече са внесли предложение за прогимназиалните и гимназиалните класове учебната година да започва на 1 септември и да завършва на 22 юни, съобщи зам.-министърът на образованието Деница Сачева. "Не е удачно през юли да има учебен процес. 30 юни е крайна дата, след която и поради климатичните условия в страната воденето на учебния процес не е в много добри условия", коментира пред Дарик радио и директорът на русенската математическа гимназия Митко Кунчев. Според него практиката показва, че много ученици от 11-и клас още от 1 юли започват да работят. "Образованието в България има много дълбоки традиции и всякакви промени от този характер, преди да се направят, трябва много внимателно да бъдат обсъдени и аргументирани", каза той. Редица учители и директори припомниха, че навремето учебната година е започвала на 1 септември, но при Стамболийски началото й е било преместено заради необходимостта от събиране на реколтата.

 Според Деница Сачева реорганизацията на училищния календар е една от мерките за решаване на проблемите в системата. Тя цитира данни, че 21 хил. деца са отпаднали преждевременно от училище миналата година, че от 60 000 първокласници 43 000 получават еднократна помощ от държавата, което означава, че имат трудности да се подготвят за училище, че в един випуск са записани едва 80% от набора, че 40% от учениците са функционално неграмотни.

Източник: www.segabg.com

Оценка 4.87 от 30 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ