+ Предложи новина
14.05.2018

Такева поиска увеличение на учителските заплати още през октомври

Такева поиска увеличение на учителските заплати още през октомври

  Планираното увеличение на учителските заплати да се измести от януари 2019 за октомври тази година. Това поиска председателят на учителския синдикат Янка Такева по време на 21-та церемония по връчването на наградите „Учител на годината“ в София. „Тази година ще се пенсионират 4200 учители и за да може да се мотивират младите хора да влязат в образователната система, още от октомври правителството трябва да отпусне около 93 млн. лева от тези, които ни е предвидило в бюджет 2019. Смятам, че министърът на финансите и министър-председателят ще се съгласят и ги моля. Това увеличение не е по-малко от 18% като имам предвид, че в бюджет 2019 са заложени 362 млн. лева за увеличаването на заплатите в средното образование“, коментира Такева. Тя добави, че средната възраст на българския учител е 52-55 години като целта е системата да бъде кадрово обезпечена с добре подготвени кадри и трябва да се преодолее феминизацията в професията. Такева допълни, че миналата година са влезли около 3500 млади учители в системата, като надеждата й е и тази година да влязат толкова.

  Кметът на София Йорданка Фандъкова каза, че през последните години Столичната община е инвестирала над 360 млн. лева в образователна инфраструктура, строителство и модернизация на училища и детски градини. „В момента строим нова сграда на Първа английска езикова гимназия и 112 основно училище. Тази есен ще открием учебната година с нови 16 класни стаи. Започваме нова спортна зала. Строим три нови детски градини в Красно село, Витоша и Младост. Това лято предстои цялостна и пълна модернизация на 17 училища и детски градини със средства по ОП „Региони в растеж“, обяви Фандъкова.

 По време на церемонията по връчването на приза „Учител на годината“ бяха наградени 27 преподаватели и директори в училища и детски градини в 10 направления. Сред тях е и Елиза Петрова, която е старши учител в училището за деца с нарушено зрение „Луи Брайл“. Тя каза, че наградата е оценка за безсънните й нощи и я задължава да работи още по-усърдно. „Много е достойно да си учител стига така да го усещаш. Вярвам, че заплатите ще се повишат и затова работят всички институции и синдикати. А за да има доверие в българския учител всички трябва да се обединим и да си вярваме“, категорична е Петрова. По време на церемонията бяха връчени награди и на останалите 47 учители, които получиха специалната награда на председателя на Синдиката на българските учители.

Източник: www.actualno.com

Оценка 4.92 от 25 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ