+ Предложи новина
21.07.2017

Създават електронен профил на всяко дете, което не иска да е в клас

Създават електронен профил на всяко дете, което не иска да е в клас

 Децата, които са застрашени да отпаднат от училище, ще имат персонални електронни профили. Те ще са подобни на тези във Фейсбук, но ще са достъпни и ще се администрират от различни институции. Те ще вписват информация за детето, статус на родителите, мерки, които са предприели различни ведомства или предстоят да бъдат задействани.

 Това предвижда пилотен проект „Посещаемо и безопасно училище”, който е създаден по инициатива на началника на Регионалното управление по образование Иванка Киркова и ще бъде изпробван първо в Пловдивска област. Електронната платформа цели да улесни координацията и работата в екип по един случай на различни институции. Предлага и решение как да се изпълни директивата на премиера всички необхванати да бъдат върнати в клас наесен. Измежду седмокласниците в областта около 700 са застрашени да прекъснат образованието си, тъй като не са кандидатствали в гимназия. Платформата бе представена и срещна одобрението на  зам.-министъра на образованието Деница Сачева на среща в Областната управа, на която присъстваха и представители на полицията, социалните служби, ГРАО, РЗИ, кметове. Първата стъпка е списъците на ГРАО на децата в задължителна възраст за обхващане в училище - от 5 до 16 г., да бъдат сравнени с базата-данни на действително записаните ученици. На необхванатите ще бъдат създадени персонални електронни профили.

 Всеки от тях съдържа 4 елемента. В полето за лична информация ще се въвеждат име, дата на раждане, ЕГН, родители, адрес, месторождение, снимка. Заради проблема с регистрацията на деца от малцинствата има дори опция „GPS координати”. Отделно ще се описва снетият статус - каква е семейната среда, с какви доходи разполага семейството, получава ли социални помощи, ходи ли детето на училище и кой е класен ръководител. Ще се прави първоначална оценка, настояща оценка и ще се преценява степен на интеграция. В третия модул ще се вкарват данни за мерките, които институциите вече са приложили - консултиране на родителите, нужда от медиатор, отпуснати помощи за семейството, налагани санкции за майката и бащата. Последният елемент е описание на рисковете - необхващане в училище, противообществени прояви, бавно развитие и други.

 До 31 юли кметовете трябва да разделят своите общини на райони, като опишат необхванатите в тях деца. Очаква се да са най-малко 18, колкото са общините в областта, плюс 8-те района на Пловдив. След като това стане, ще се създадат екипи за всеки район. В тях ще участват представители на МОН, РУО, социалните служби, полицията. При нужда могат да се разширяват с още специалисти според казуса. Експертите в тези екипи ще работят по всеки отделен случай, като ще вкарват данните в профила, до който всички те ще имат едновременно достъп, с ангажимента да спазват конфиденциалност. Така във всеки момент за всяко от необхванатите деца при отваряне на профила ще може да се види какво е положението и какво е свършено.

 Отделно системата ще генерира отчети за всяка извършена дейност на определена служба, като сведенията за това ще се получават от останалите. По подобен начин сега работи системата на полицията - като отчита кой служител кога е правил проверки по определен случай или е черпил информация от регистрите за дадено лице. Чрез тези възможности на платформата кметовете например ще са наясно дали в дома на посочено от тях дете е бил екип от социални работници и образователен експерт. Във всеки момент ще е ясно и колко са децата, които не могат да бъдат открити или остават необхванати по други причини.

 Предполага се, че около 7% от необхванатите към момента деца в задължителна училищна възраст са в чужбина. В регистрите има хора, които са зад граница от 20 г., но още се водят в нашите списъци, казаха от ГРАО. Оттам допуснаха, че ще възникне проблем  в пловдивския район „Източен” и в махалите с жители от малцинствата в Асеновград. Причината е, че регистрацията по настоящ или постоянен адрес се прави с нотариален акт за собственост на жилище или с договор за наем. В етнокварталите обаче се живее в незаконни къщи.  

 Директори на училища поискаха от МОН да въведе ново правило - да се изисква адресна регистрация при записване в учебното заведение. Сега имало приети деца, които обаче по документи се водят, че живеят в Русе. По новия закон след завършен 7. клас тази година не се изискваше и удостоверение за преместване. Това още влошава ситуацията, защото не се знае кое дете къде отива. В пловдивското РУО все пак изисквали документа по заповед на началника. От полицията добавиха, че е започнало масово регистриране на майки с деца на около 4 г. на различни адреси  с цел класиране в желано учебно заведение заради електронните системи за централизиран прием в детските градини и първи клас.

 Началникът на Регионалното управление по образование Иванка Киркова разказа и куриозни случаи - детето в едно семейство е регистрирано на един адрес, който попада в района на желаната детска градина, а другото хлапе е в друг, прилежащ на избраното училище. Друго семейство си купило жилище срещу училището, за което кандидатства детето. Покупката обаче станала през март и фамилията не получава нужните точки, защото системата отчита, че адресът е сменен след януари 2017-а. Така хлапето остава неприето, макар че сестра му е в същото учебно заведение. Директорката отказва да се възползва от правото си на 10% допълнителен прием над норматива за брой деца в паралелка. Киркова ще се принуди да иска такъв прием от министъра.

Източник: www.marica.bg

Оценка 4.88 от 26 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Последно търсени:
Английски курс
Частни уроци по Математика Добрич
Курс Оперативно Счетоводство
Брейк танци уроци
История на БГ
Немски за деца онлайн
Школа Народни хора
Уроци по Биология за 10 клас
Уроци по Математика София по домовете
Клубове Народни танци София
Тренировки по Баскетбол в Русе
Частна детска градина София Хаджи Димитър
Уроци по Китара
История на Балканите
Тест по География и Икономика за 5 клас
Курс Компютърна грамотност София
Курсове по Италиански език София
Уроци по Пеене Пловдив
Уроци Танго София
Клуб по Спортни танци Хасково
География на света
Уроци по Арабски език София
Курсове Английски Русе
Фитнес тренировки
Уроци по Химия за 7 клас
Уроци по Математика Варна
Уроци по Китара
Английски език за 6 клас
Хип Хоп танци youtube
Домашно по Математика за 7 клас
Курс по Немски Стара Загора
Онлайн Английски за начинаещи
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ