+ Предложи новина
03.05.2019

Съвременна система ще измерва физическата дееспособност на учениците

Съвременна система ще измерва физическата дееспособност на учениците

 Физическата дееспособност на учениците от първи до 12-и клас по учебния предмет "Физическо възпитание и спорт" ще може да се оценява по съвременна система, която включва тестове, нормативи, оценъчна скала, методика за измерване и оценяване на физическите качества и електронни таблици за автоматично изчисляване на оценките по отделните тестове и на общата оценка. Това съобщи пресцентърът на Министерството на образованието и науката.

 Системата е разработена от Националната спортна академия "Васил Левски" след направено изследване сред 9050 ученици на възраст от 6 до 18 години в 27 средни училища в 22 града, предложени от Центъра за оценяване в предучилищното и училищното образование и със съдействието на учители, директори и експерти в системата на училищното образование.

 За оценка на основните физически качества учениците ще изпълняват пет контролни упражнения (тестове) - за бързина, взривна сила на долните крайници и на горните крайници и торса, за издръжливост и ловкост. Тестовете са: бягане на 30 метра, скок на дължина от място, хвърляне на плътна топка с две ръце над глава, бягане на 200 метра и тест за ловкост. Системата за оценката на резултатите от отделните тестове е изработена в зависимост от пола и възрастта на учениците. Отчитат се навършените години към датата на провеждане на тестовете в началото на учебната година /месец октомври/. Възрастовият диапазон на нормативната база е от 6 до 18 години, включително.Окончателната оценка на физическата дееспособност на учениците се изчислява само при наличие на оценки по всичките пет теста. В системата не са включени тестове и нормативи за учениците със специални образователни потребности. Няма да се оценяват и тези ученици, които са освободени дълготрайно от часовете по физическо.

 Новата система ще замени прилагането на въведените през 1992 г. и 1995 г. подобни методики за оценяване. Използваните в момента тестове за измерване на физическите качества на учениците "Бягане на 300 метра" за момичета, "Бягане на 600 метра" за момчета, "Изправяне от тилен лег /коремни преси/" за момичета, тестовете за пъргавина и за двата пола няма да се включват в новата система.

Източник: www.dariknews.bg

Оценка 4.82 от 39 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Последно търсени:
Учител по Китара София
Италиански за начинаещи
Частни уроци по Рисуване
Немски език за деца онлайн
Кик Бокс тренировки за жени
Уроци по География
Италиански за деца
Курсове по Английски език София
Английски София
Школи по Народни танци София Студентски град
Китайски език онлайн
Курсове за Маникюр Варна
Примерни тестове по География за кандидат студенти
Курсове Педикюр
Курс Немски София
Пилатес за стегнат корем
Индивидуално обучение Френски език
Уроци по Салса el clasico
Йога курсове
Висша Математика 1
Школи за Народни танци Варна
Уроци по Английски Лозенец
Уроци по Математика София Дружба
It курсове Варна
Курсове за Ноктопластика
Изучаване на Английски език онлайн за начинаещи
Курсове за Фризьори Пловдив
Английски език за деца онлайн
Курсове Маникюр Хасково
Частен учител по Немски
Учител по Математика Сухата река
Китайски език ЮЗУ
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ