+ Предложи новина
07.04.2020

Със старта на онлайн обучението: Родителите разбират по-добре трудностите на учителя

 Дистанционното обучение е довело до много по-близък контакт между учителите и родителите. Всеки втори родител вече по-добре разбира трудностите пред учителя. Като най-голямо предимство на дистанционното обучение семействата посочват това, че децата получават по-голяма подкрепа вкъщи. Най-сериозният недостатък според тях е липсата на социални контакти и дългите часове пред устройствата.

 Това показват резултати от допитване на Асоциация „Родители” до семейства на ученици. То е  направено в първите две седмици от прилагането на учене от разстояние - чрез онлайн анкета, в която са се включили 2145 човека. Всеки втори родител посочва, че в резултат на онлайн обучението много по-активно контактува с учителите на детето си – 1/3 от анкетираните го правят веднъж на ден, а друга 1/3 – между веднъж и три пъти седмично. 50% по-добре осъзнават трудностите, пред които са изправени преподавателите. А  26% вече изпитват по-голямо уважение към гилдията.  Има обаче и 15%, които са разочаровани от нея, след като са имали възможност да видят пряко как се води обучението на децата им.

 Тази обратна връзка е много важна за системата, за да не се залитне твърде много в ентусиазъм и да се отчете, че има преподаватели, чиято работа е под нужното ниво, коментират от асоциацията.

 Изследването сочи, че 52% от родителите вече са по-наясно с учебния процес. Оценката им за него обаче не е еднозначна. По отношение на нея трябва да се има предвид, че допитването е направено в първите две седмици на дистанционната форма, когато процесите протичаха отчасти хаотично и шоково, като всички се адаптираха в крачка. Като най-голямо предимство родителите посочват това, че има възможност за по-голяма подкрепа на детето у дома. 42% са доволни, че дистанционното обучение предпазва децата от агресия в училище. Психолозите обаче предупреждават, че създава риск от онлайн тормоз. Като най-голям недостатък родителите определят липсата на социални контакти на децата – 74% се опасяват как ще им се отрази тази социална изолация. Проблема, който поставят на второ място, е дългото застояване пред екраните. На трето подреждат  своите трудности  - да съчетават работата си с помощ на ученика у дома и да преодоляват технически проблеми с платформите.

 Гласовете на родителите трябва да бъдат чути много добре, защото се оказват доста обективни в преценките си, обобщават от Асоциация „Родители” – критични са към системата, но и доста самокритични. Когато критикуват субективните фактори, например, 26%  посочват слаба подготовка на учителите да водят онлайн обучение. Други 26% обаче отчитат, че родителите нямат необходимата подготовка за това. От една страна 11% не виждат желание у учителите да се в крак с новата ситуация. В същото време 10% от анкетираните посочват, че липсва подкрепа от страна на родителите.

 За да получат обратна връзка от семействата за процесите в условията на дистанционно обучение, някои пловдивски директори също инициираха анонимни онлайн анкети в своята училищна общност. В една от тях семействата  трябва да дадат оценка как върви процесът, като възможните избори съответстват на  шестобалната система: слабо, средно,  добре, много добре, отлично.

 Родителите имат възможност да посочат какво харесват и какво не одобряват – начин на преподаване, материали, видео, онлайн упражнения, задачи, подготовка за матури и НВО, подкрепа на деца със СОП, помощ от педагогически съветник, отношение на учителите, възможност да се ползва устройство на училището. Много важен момент е търсенето на обратна връзка за емоционалното състояние на детето – има ли промяна в мотивацията, физическата активност, отношенията у дома. Родителите трябва да посочат колко често детето контактува с някого извън семейството – от няколко пъти на ден до веднъж месечно.

Източник: www.marica.bg

Оценка 4.96 от 24 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Последно търсени:
Уроци по Руски език онлайн
Гърция История
Латино начинаещи и напреднали
Уроци по Пиано цени
Уроци по История за 5 клас
Медитация и Пилатес в София
Латино танци София начинаещи
Предлагам частни уроци по Френски
Курс по Испански език онлайн
Езикова школа Варна
Домашно по Математика за 6 клас
Арабски език за начинаещи
Клуб Народни танци Витоша
Модерен Балет Пловдив
Матура по Английски за 7 клас
Индивидуални уроци по Френски език
Математика за деца
Езикови школи София Немски език
Уроци Плуване Варна
Курсове по Японски
Уроци по Английски език София Младост
Текстове по Английски
Балетна школа Пловдив
Класическа Китара
Математика обучение
Курсове за Козметика
Школа по Математика Варна мг
Курс по Френски Варна
Курсове по Фризьорство
Дистанционно обучение Математика
Частни уроци по Български език и Литература Варна
Курсове Френски
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ