+ Предложи новина
03.10.2018

СУ започна академичната година със 760 свободни места, 500 студенти са без общежитие

СУ започна академичната година със 760 свободни места, 500 студенти са без общежитие

 С близо 14% незапълнени места и неразбории с общежитията започна новата академична година за най-старото висше учебно заведение у нас - Софийския университет "Св. Климент Охридски". Вчера началото й бе дадено на тържествена церемония от ректора проф. Анастас Герджиков.

 За пръв път прага на университета ще прекрачат 4696 студенти. Обявените места бяха 5456, което означава, че неизпълнението на план-приема е 760 места - близо 14%. М.г. празни останаха около 12% от местата за първокурсници. В момента общата бройка на студентите в СУ е около 21 000.

 131-вата академична година на СУ ще се запомни и с проблемите около настаняването на студентите в общежитията, заради които стотици младежи все още са без покрив над главите си, въпреки че лекциите на някои от тях започват днес. От думите на проф. Герджиков, който даде специална пресконференция по темата, стана ясно, че без общежитие са останали около 500 студенти, които иначе са били класирани. Той обясни, че разпределението на местата в общежитията е правено преди десетилетия и е несправедливо - тогава вузове с по-малко студенти са получили повече места. Местата за възпитаниците на СУ никога не са стигали и досега те са ползвали стаи "назаем" от други висши учебни заведения. Т.г. обаче заради ремонти не останали стаи за класираните младежи от СУ. Проф. Герджиков посочи, че скоро предстои среща на софийските университети, на която все пак да се направи някакво ново преразпределение. Той обеща всички те да бъдат настанени, а проблемите поетапно да бъдат решени чрез изготвяне на план. С него ще се заеме комисия с представители на МОН, "Студентски столове и общежития" и Националното представителство на студентските съвети.

 Проф. Герджиков обяви за най-важна задача на университета създаването на "активни и честни граждани, търсещи личности, които не се притесняват да поставят въпроси, да отстояват мнението си и да проявяват разбиране, уважение и толерантност към мнението на другите". "Често казвам, че университетът не е място за политика, но той е най-доброто място за обсъждане и изготвяне на политики. Тук са най-компетентните експерти във всяка област на обществения живот, тук са младите хора, които са най-заинтересовани от правилността и бъдещия успех на политиките, които избираме днес. Наш дълг е да покажем на обществото пътя напред, да издигаме глас срещу всяка несправедливост и да бъдем гарант за спазването на свободата на словото и за осигуряването на обществения интерес", заяви той в словото си.

Източник: www.segabg.com

Оценка 4.88 от 26 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Последно търсени:
Икономическа География на България
Уроци по Немски онлайн
Уроци по Немски Пловдив
Урок по Китара за начинаещи
Практическо Счетоводство
Школа за Народни танци в Русе
Курс Английски за начинаещи
Школа по Английски в Люлин
Уроци по Испански Варна
Уроци по Английски език
Курсове по Електротехника
Тренировки по Волейбол в София за деца
Уроци по Английски език София цени
Уроци по Математика за студенти Варна
Курсове по Японски
Частни уроци по Английски език Пловдив
Пилатес в Младост
Немски език курс
Курсове Фризьорство
Уроци по Италиански
Уроци по История за кандидат студенти Пловдив
Аз уча Немски език
Матура по Английски
Модерен Балет мнения
Плуване уроци
Народни танци Пловдив за деца
Курсове по Немски в Пловдив
Английски видео уроци
Езиков център Пловдив
Частни уроци по Литература София
Курсове Козметика
Уроци по Немски онлайн
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ