+ Предложи новина
26.09.2019

Студенти живеят сред хлебарки и дървеници в общежитията на Лесотехническия университ

Студенти живеят сред хлебарки и дървеници в общежитията на Лесотехническия университ

 Потресаваща мизерия в студентски общежития. Студентите са принудени да живеят сред падаща мазилка, хлебарки и дървеници, които са плъзнали из блоковете. Мухъл, мизерия и неканени вредители тормозят студентите в общежитията на Лесотехническия университет в София.

 Често пред университета могат да се видят студенти и родители, нарамили нови материали, с които да освежат стаите в общежитията. "Настаняваме сина ми. Балатум взехме, за тоалетната чиния капак, препарати да се изчисти основно каквото може. Не е поддържано”, каза Владимир Илиев, баща на студент в университета.

 Весела живее в общежитието, където дели стая с още две момичета от около година. "Банята беше в покъртително състояние. Имаше влага, навсякъде пълзяха хлебарки, подовата настилка е ужасна, тя се разгражда почти. Нищо не може да бъде почистено, защото просто е за цялостна смяна”, коментира тя. Ужасена от условията, търси управата на университета. "Видях че има ремонтирани стаи, попитах: ''Добре, щом има ремонтирани стаи, може ли и моята стая, и моята баня?”. Моментално ми беше отказано и  ми беше казано: ''Не мислиш ли, че това го правят студентите? Всеки един студент сам си ремонтира стаята, ние досега не сме ремонтирали стая'', обясни още Весела пред Нова телевизия.

 Един от студентите, ремонтирали стаите си, е Ивайло Иванов, който заварил подобни условия и в неговото общежитие. "Баните, плочките, подовата настилка. На пода имаше балатум, който имаше дупки в него, стените бяха прогорени поради наличието на дървеници, хлебарки има постоянно”, каза той. Това е и причината Ивайло и съквартирантите му да започнат ремонт за тяхна сметка. "Положихме ламиниран  паркет, шпакловахме самите стени, обновихме с нови мебели, които лично ние ги купувахме. Опитахме се по някакъв начин да пригодим стаята, така че да бъде годна за живеене'', обясни Ивайло Иванов. Ремонтът им излиза 1200 лв., но според управата на университета, сумата не може да бъде приспадната.

"След приключването на самия ремонт, ние запазихме всички фактури и касови бележки, опитахме се по някакъв начин да направим някакво споразумение, поне наемът ни да бъде намален, но мигновено ни беше отказано”, допълни студентът в Лесотехническия университет.

"Така е прието с решение на комисията по социално-битови, да не се осребряват тази средства, които са вложили'', коментира инж. Иван Кръстанов, директор ''Студентски столове и общежития'' в ЛТУ.

Друг сериозен проблем за студентите са неканените гости - хлебарки и дървеници. Годишно за поддръжката на сградите се отделят около 80 000 лева, но те оказват се крайно недостатъчни и стигат само за аварийни ремонти. За да се реновират  общежитията, от управата на университета изчисляват, че ще са им необходими между 3 и 4 милиона лева на сграда, които към момента нямат.

Източник: www.novini.bg

Оценка 4.84 от 32 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Последно търсени:
Йога Пловдив
Частни детски градини Банишора
Зумба София център
Уроци по Плуване за деца Варна
Матура по Английски за 7 клас
Йога Стара Загора
Уроци по Арабски език Пловдив
Източни танци
Уроци Немски език
Тренировки по Футбол за момичета
Онлайн уроци по Пеене
Уроци по Китара за начинаещи онлайн
Курсове по Гръцки език Благоевград
Матура за 7 клас по Математика 2013
Английски песни за деца
Курс по Шведски
Учител по Математика в Хаджи Димитър
Матура за 7 клас по Математика 2014
Хип Хоп танци за деца
Частни уроци по Математика София Младост
Йога за отслабване
Уроци по Английски език Варна
Уроци по Български София
Народни танци в Люлин
Народни танци София начинаещи
Интензивни курсове по Английски език
Курсове по Немски език
Аржентинско Танго
Спорт за деца Варна
Подготовка за матура по Български език и Литература
Обучението по Математика
Курс по Немски
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ