+ Предложи новина
28.07.2015

Студенти от СУ се жалват за неполучени стипендии

Студенти от СУ се жалват за неполучени стипендии

  Софийският университет "Св. Климент Охридски", който получава близо 47 млн. лв. субсидия от държавния бюджет, е предпочел да не посяга на нея и вместо това да покрие с пари на най-талантливите си студенти недостига от средства за изплащане на европейски стипендии. Вузът е успял да осигури едва 5000 лв. от недостигащи 15 170 лв. за изплащане на стипендиите, а дупката ще бъде запълнена чрез орязване на броя на специалните стипендии за студенти, които участват в научни проекти. Европейските стипендии се изплащаха по проект, финансиран от ОП "Развитие на човешките ресурси", който приключва. По проекта се плащат два вида стипендии - месечна за успех (120 лв.) и специална (200 лв., за висок успех и участие в научни проекти). За един семестър не могат да се получат повече от 5 специални стипендии. При класирането това лято обаче се оказа, че в редица вузове парите не достигат заради класирани по успех голям брой кандидати с равен бал. От МОН предложиха 3 варианта за покриване на недостига от около 287 000 лв. - плащане с пари на вуза, повторна класация на студентите за стипендиите за успех по допълнителни критерии или орязване на броя позволени специални стипендии.

 Според писмото на недоволните студенти СУ е решил, че може да осигури от бюджета си едва 4830 лв. от недостигащата сума. Останалите средства ще се осигурят чрез орязване на броя позволени специални стипендии от 5 на 3. Студентите, които ги получават, са категорични, че това нарушава правата на най-активните студенти. И в момента квотата за специални стипендии с активно участие в проекти не е изпълнена - отпуснати са места за 625 стипендии при оползотворени 403. Сега от тези 403-ма студенти ще се вземат пари, за да се изплатят стипендии на хора, някои от които класирани с по-нисък успех, изтъкват студентите в писмото. Те не са доволни от реакцията на Студентския съвет по казуса и настояват за намесата на ректора проф. Иван Илчев.

Източник: www.sega.bg

Оценка 4.91 от 23 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Последно търсени:
Курс Фризьор София
Зумба в София Лозенец
Онлайн уроци по Пиано
Упражнения по Немски за начинаещи
Ащанга Йога
Частна детска градина София Света Троица
Английски език в София
Уроци по Индийски танци
Курсове Маникюр София обяви
Yoga mandala
Частни уроци по Испански език обяви София
Компютърни курсове Пловдив
Народни танци за начинаещи Русе
Курс по Френски език Варна
Уроци по Хип Хоп танци 2008
Езикови центрове Пловдив
Уроци по Френски
Езиков център Варна
Гръцки език София
Индивидуално обучение по Математика
Уроци по висша Математика Варна
Уроци по аржентинско Танго София
Клубове по Народни танци в Русе
Школи по Английски език в София
Летни курсове по Английски за деца
Уроци по Пиано online
Английски нива
Частна детска ясла София Младост
Курсове по Английски
Фитнес тренировки за начинаещи
Йога вкъщи
Курсове Маникюр Пазарджик
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ