+ Предложи новина
23.06.2015

Студенти историци от Софийски университет отвориха библиотека в Студентски град

Студенти историци от Софийски университет отвориха библиотека в Студентски град

  Това не е дискотека. Не е и ресторант, пицария, чалгаджийница. Това е библиотека. И е направена от студенти, въпреки легендите за безкрайния низ от купони в Студентския град (не че няма, има, и то повече, отколкото можете да си представите). Там се четат книги, правят се беседи и студентите учат за изпити.

  Студентски исторически център (СИЦ) се намира в партерното помещение на блок 52. Идеята за него хрумва на студентите по история на СУ. Помещението, което някога е било компютърен клуб, принадлежи на Алма матер и е предоставено на инициаторите безвъзмездно. Пет години то стои напълно изоставено. Студентите инициатори решават, че могат да го използват. „Всичко е постигнато само с лични усилия и собствени пари, нямаме спонсори и благодетели, по този начин се гарантира независимостта на СИЦ“, споделя Марио Генов, участник в Управителния съвет на Студентския исторически център. „Това помещение е една алтернатива за прекарване на свободното време на жителите на Студентския град, преди него тук нямаше възможност за развиване на академична дейност“.

  От откриването на СИЦ в него са се провели различни публични мероприятия, като представяне на исторически книги, прожектиране на филми, свързани с историята, и лекции с гост-преподаватели от Историческия факултет на СУ, като проф. Валери Колев, проф. Пламен Митев и проф. Искра Баева. В центъра има място за около 40 души. „За лекцията на проф. Митев имаше толкова голям интерес, че столовете не стигнаха и имаше правостоящи“, казва Марио. Според проф. Баева това е „малък оазис в Студентския град“. Центърът разполага със собствена библиотека с около 800 книги, основно на историческа тематика, в която всеки може да чете, без да е необходима регистрация. Всички издания са подарени от преподаватели и любители историци. Приемното време на библиотеката е в четвъртък от 17 до 21 ч и в събота от 11 до 14 ч.

  „Засега отваряме само два дни в седмицата, но се надяваме, че скоро работното време ще се увеличи“, споделя Любомир Гутев, друг участник в СИЦ. Той съветва любителите на историята да следят фейсбук страницата „СИЦ - от студенти за студенти“ за актуална информация около центъра. „За мен Студентският исторически център е едно спокойно място, в което мога да се подготвям качествено за изпитите“, споделя Димитър, читател в библиотеката на СИЦ. Според него в района има прекалено много комерсиални заведения и недостатъчно места, свързани с учебните занимания на студентите.

  В Студентския исторически център има и няколко компютъра, а сега се чака и интернет връзка. Градинката пред блока също е поддържана от участниците в СИЦ. Досега са се провели три акции по косене на тревата и засаждане на дървета и цветя.

Източник: www.trud.bg

Оценка 4.85 от 33 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ