+ Предложи новина
13.01.2021

Студенти искат по-ниски наеми на общежитията заради онлайн обучението

 Наемите в общежитията за януари и февруари да бъдат намалени с 50%, настоява Студентският съвет на Аграрния университет в становище, което праща до МОН, „Студентски столове и общежития“ ЕАД и Националното представителство на студентските съвети. В документа младежите посочват, че по силата на заповедта на здравния министър от 27 октомври те реално не посещават присъствено занятия още от 29 октомври и в масовия случай учат онлайн от домовете си. Въпреки това обаче вече са платили пълните такси за месеците ноември и декември.

 Студентите считат за нецелесъобразно и несправедливо да внасят парите на 100% при положение, че не ползват базата. Разбираме, че има разходи за поддръжката й, но те са по-ниски, отколкото при експлоатацията в нормален режим, казва председателят на Студентския съвет в АУ Христо Козаров.  Затова с колегите му  настояват поне за следващите два месеца да се направи редуциране. Причината е, че независимо какво решат МЗ и НОЩ за отхлабване на мерките след 31 януари, Академичният съвет на Аграрния университет вече е взел решение вторият семестър да бъде отложен и реално ще започне чак на 15 март, като ще приключи на 27 юни. Така на практика студентите от вуза няма да се върнат в общежитията още 2 месеца. Искането им е подкрепено и с подписа на доц. Атанас Севов, председател на междуведомствената Комисия за разпределение на свободните места в студентските общежития в Пловдив.

 До същия казус се стигна и след обявяването на извънредното положение заради пандемията през март миналата година. Тогава след застъпничеството на министър Красимир Вълчев от „Студентски столове и общежития“ ЕАД намалиха наема от 70 на 40 лева в блоковете, които ползва Аграрният университет. Заедно с това бяха удължени и сроковете за плащане.

Източник: www.marica.bg

Оценка 4.89 от 27 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ