+ Предложи новина
24.07.2015

Стопанската академия в Свищов е арена на люта професорска война

Стопанската академия в Свищов е арена на люта професорска война

  Стопанската академия „Д. А. Ценов“ в Свищов е арена на люта управленска битка. Вече повече от месец висшето учебно заведение, едно от най-старите и елитните у нас, е обект на съдебни спорове. Отговорът кой е законният ректор на икономическата Алма матер край дунавския бряг, е в ръцете на магистратите. Претенции за ректорския стол предявяват трима професори. Всеки смята, че е в законното си право да кове бъдещето на академията. Властта в момента е в ръцете на служебния ректор проф. Иван Върбанов, който зае поста след пряка намеса от страна на изпълнителната власт. Претенции за ректор има и 35-годишната проф. Теодора Димитрова. Тя бе избрана от общото събрание на университета, което се събра и гласува кандидатурата ѝ на 28 май. Процесът на конституирането му бе оспорен по съдебен ред, заради което образователният министър проф. Тодор Танев свали проф. Димитрова от поста, обяви я за нелегитимна и назначи проф. Иван Върбанов. Свои основания е намерил и бившият ректор проф. Величко Адамов. Той управлява Стопанската академия два мандата, смята, че просветният министър не е трябвало да се меси във вътрешните работи на висшето учебно заведение. И сочи, че Законът за висшето образование му позволява да управлява университета още два месеца след изтичането на мандата му. Условието е налице - изборите за нов ректор да са оспорени по съдебен ред.

 Битката в Свищов е и за конституирането на общо събрание. За поименното определяне на тези преподаватели, служители, студенти и докторанти, които ще трябва да изберат своя ректор за следващите четири години. И своя академичен съвет. Погледната от този ъгъл, войната за влияние е между проф. Адамов и проф. Върбанов. И единият, и другият не могат да управляват Стопанската академия за дълго. Величко Адамов вече изкара два пълни управленски мандата и Законът за висшето образование не му позволява да се кандидатира за трети. Пък и пътьом се покри с доста скандална слава. Проф. Върбанов е назначен с министерска заповед и има шестмесечен мандат. Но който от тях е на власт, ще получи правото да определи кои точно ще са хората, които ще станат част от Общото събрание.

Прословутите заповеди с предварително изпълнение

 Колизията в ректорския спор е между няколко заповеди с предварително изпълнение. Началото е на 17 април т.г., когато проф. Величко Адамов като действащ ректор със свой акт обявява, че заради изтичащ мандат формира нов състав на общо събрание. То е натоварено със задачата да избере ректор и академичен съвет. Мотивът - правомощията на избраните през 2011 г. управленски органи изтичат на 20 май. Групата преподаватели проф. Иван Върбанов, проф. Георги Иванов, проф. Тодор Кръстевич и кандидатът за ректор доц. Иван Марчевски обаче не са доволни от обявения състав на общото събрание и обжалват конституирането му пред Великотърновския административен съд. Магистратите отхвърлят искането на четиримата преподаватели за спиране на предварителното изпълнение на заповедта на Адамов. Защото се оказва, че в нея подобна клауза за предварително изпълнение не е заложена. Така че по силата на закона самото обжалване спира изпълнението на заповедта. Съдиите обаче насрочват заседание едва за 9 юни - единадесет дни след насрочените ректорски избори, планирани за 28 май.

И се започва една...

 На 20 май проф. Величко Адамов издава нова заповед. Като се позовава на Закона за висшето образование и академичната автономия, той допуска предварително изпълнение на акта си от 17 април. Изборите за ректор са проведени на 28 май, както е планувано, и са спечелени от бившата вече заместничка на проф. Адамов проф. Теодора Димитрова. Проф. Иван Върбанов, проф. Георги Иванов, проф. Тодор Кръстевич и доц. Иван Марчевски подават жалба до министъра на образованието проф. Тодор Танев. На 3 юни той издава заповед с предварително изпълнение, с която отменя избора на проф. Теодора Димитрова и назначава за служебен ректор проф. Иван Върбанов. А почти целият състав на новия Академичен съвет обвинява проф. Танев в политическа намеса и заявява, че счита за управник на академията 35-годишната дама. Два дни по-късно служебният ректор проф. Иван Върбанов издава първата си заповед. С нея отменя априлската заповед на проф. Величко Адамов за конституиране на общо събрание, решенията за избор на ректор и академичен съвет и първите заповеди на проф. Теодора Димитрова. И тук отново е включена клауза за предварително изпълнение.

Седем дела ще решават спора

 Седем дела и две инстанции ще трябва да решат спора кой ще управлява Стопанската академия. Първото от тях вече стартира във Великотърновския административен съд, който на 9 юни разгледа жалбата на служебния ректор и тримата му сподвижници срещу заповедта на Адамов от 17 април за формирането на общо събрание и провеждане на ректорски избори. Тогава съдебният състав реши, че като страни трябва да бъдат призовани всички 131 негови членове - преподаватели, служители от Стопанската академия и студенти. Едва тогава, на 9 юни, административните съдии отменят и разпореждането за предварително изпълнение на тази заповед, с което се е „подсигурил“ Адамов. Това решение се обжалва пред Върховния административен съд (ВАС). Доводите на Адамов и сие са, че ставало дума за самостоятелен акт, а не за клауза към предна заповед. Отново във ВАС ще трябва да се произнесат и дали решението на проф. Тодор Танев за служебен ректор е законно. Това дело там бе образувано след жалба на проф. Теодора Димитрова. Отделно се иска спиране на изпълнението на заповедта за служебния ректор. Един състав на съда вече се произнесе, че няма основания да спира изпълнението, защото това не би помогнало за решаването на ректорския спор. А законността и основателността на самата заповед на проф. Тодор Танев са предмет на отделно дело. Пред ВАС се обжалва и заповедта на служебния ректор проф. Иван Върбанов, с която той отменя предишните актове на проф. Величко Адамов и решенията на общото събрание за избор на ректор и Академичен съвет от 28 май. А самият проф. Върбанов обжалва тези заповеди на предшественика си пред Административния съд във Велико Търново.

Бой за преподавателски часове

 Освен за власт в Свищов се води битка и за преподавателските часове. Професори се оплакаха от чистка в Стопанската академия. Те твърдят, че временното ръководство опитва да ги изгони чрез решения на катедрени съвети. Учените настояват, че макар да са в предпенсионна или пенсионна възраст, имат право на тригодишно удължаване на договорите като преподаватели. Според тях единствено Академичният съвет може да им отмени това правомощие, защото е въведено преди няколко години с решение на Академичния съвет. Недоволните са от лагера на Адамов.

 „Наблюдаваме целенасочена атака от временния ректор проф. Иван Върбанов. Ръководството прави редица нарушения с цел разчистване на сметки“, коментира самият проф. Адамов. Според него жертви на чистката ще станат десетина утвърдени учени, повечето от които имат почетни титли от икономически универститети в Русия, Украйна Молдова и Румъния. Доскорошният ректор добави, че и той попада в списъка на нежеланите учени. Служебният ректор проф. Иван Върбанов бе категоричен, че чистка няма. „Има група от преподаватели, които са в пенсионна възраст, а договорите им изтичат на 31 август. Самите съвети на катедрите и факултетите решиха, че за тях няма работа, затова контрактите няма да бъдат подновени“, коментира пред „Преса” проф Върбанов.

Източник: www.defakto.bg

Оценка 4.83 от 35 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Последно търсени:
Частни уроци по Английски Пловдив
Частна детска градина София Оборище
Курсове по Рисуване Пловдив
Уроци по Математика Стара Загора
Фитнес за начинаещи
Уроци по Италиански език онлайн
Фризьорски курс
Курс по Английски Бургас
Уроци по Китара за начинаещи онлайн
Учене на Английски език у дома
Английски език b1
Уроци Немски
Частни детски градини София Изгрев
Йога курс цени
Тест по Английски език
Уроци по Немски за начинаещи
Немски център
Курс София
Индивидуални уроци по Латино танци София
Уроци Пиано Варна
Частна детска градина София Лозенец
Информатика уроци
Курсове по Счетоводство София
Курсове по Фризьорство София
Тренирай с настроение Зумба
Готварски Курсове София
Английски за българи Онлайн
Тренировки по Футбол София
Латино начинаещи и напреднали
Уроци по Народни танци София Младост
Клубове за Народни танци Пловдив
Тестове по Немски
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ