+ Предложи новина
06.08.2016

Столично училище задлъжня със 180 хил. лева заради лошо управление

Столично училище задлъжня със 180 хил. лева заради лошо управление

  С около 180 хиляди лева задлъжня столичното 148-мо основно училище "Любомир Милетич". 100 хиляди са към държавата като огромната част са били за осигуровки на учителите. Останалите пари са задължения към "Топлофикация". Сигналът до район "Слатина", където е училището е дошъл от Националната агенция за приходите. Лошо финансово управление на училището от страна на вече бившия директор плюс постъпили малко пари по делегирания бюджет- това доведе до 100 хил. лева дългове на училището.

 Според кмета на район "Слатина" Наталия Стоянова тежкото състояние на училището се дължи на лошо ръководство и на несправяне с финансите на досегашния директор Стефан Дуфев както и на счетоводителката на училището, която вече е подала молба за напускане. Директорът е пенсиониран и от близо седмица училището има нов. Наталия Стоянова обяснява, че общината получавала необходимите отчети от училището и щяла да остане в неведение, ако нарушението за 100 хил. лева не било уловено от НАП. Това били невнесени осигуровки на учителите и персонала.

 Наталия Стоянова, кмет на район "Слатина": Сезирали сме компетентните органи да се направи проверка има ли някаква злоупотреба- надявам се да няма такава, а да става въпрос за лошо ръководство. Задълженията са на учебното заведение- те не са на хората, които работят в него, т.е. за всеки един човек, учител или друго лице за него е подавана декларация и няма притеснения за това, че няма осигуровки или е с прекъснати здравноосигурителни права. Парите ще бъдат възстановени от Фонда за подпомагане на училища на Столичната община, казва още Стоянова.Това, разбира се, са парите на данъкоплатците.От новия директор разбираме за още задължения.

 Ани Деянова, директор на 148-мо ОУ: За дните откакто съм тук в ролята си на директор установих и други задължения към Топлофикация. БНТ: Колко пари дължите на Топлофикация? Отговор: Около 80 хиляди.

 Новият директор търси причините за задълженията, които заварва както в недоброто управление така и в проблема със системата на делегираните бюджети. Училището има само 300 деца и затова не получава много пари. За съжаление, днес главният секретар на министерството отказа да ни даде интервю по проблема "делегирани бюджети". А той не е от вчера. Знае се, че малките училища страдат от системата на делегираните бюджети. Преди две години МОН имаше идея за нов начин на разпределение на парите. Не на брой ученици, а за добри постижения. Предвиждаше се и базова издръжка на нуждаещите се училища от около 30 хил. лева.

 Ани Деянова, директор на 148-мо ОУ: Чудесно би било, ако се реши нещо такова на ниво министерство и регионално управление на образованието. Идеята обаче си замина заедно с тогавашното ръководство на министерството. Но проблемът остава и се задълбочава. Тъй като вече говорим не само за "страдащи" училища в малки селища и отдалечени райони, но и за такива в центъра на София.

Източник: www.bnt.bg

Оценка 4.87 от 30 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Последно търсени:
Частни уроци по Руски език София
Уроци по Математика за 8 клас
Кик Бокс тренировки за начинаещи
Футболни тренировки за деца
Индивидуални уроци по Математика
Латиноамерикански танци
Зумба Фитнес за начинаещи
Школа по Английски език в Пловдив
Подготовка за матура по Български език и Литература
Курсове по Плуване
Учител по Математика Варна
Българска Йога
Кик Бокс тренировки деца
Български език и Литература за 6 клас
Online уроци по Руски
Латино танци София начинаещи
Уроци по Математика за 5 клас
Уроци по Немски език онлайн
Балетни школи в Стара Загора
Курс по Италиански Пловдив
Народни танци София Младост
Курсове по Масаж София
Курсове Френски език
Уроци по Рисуване Варна
Школа Латино танци
Учител по Английски
Народни танци за начинаещи Пловдив
Френски уроци
Зумба Фитнес за начинаещи
Курс по Счетоводство на предприятието
Тест по Английски
Народни танци Младост 4
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ