+ Предложи новина
16.05.2015

Столична детска градина с учител по физическо възпитание

Столична детска градина с учител по физическо възпитание

  На фона на стряскащата статистика за затлъстяването и гръбначните изкривявания сред децата в България, 55 ЦДГ „Веселина" в район Слатина е успяла да назначи учител по физическо възпитание. Децата с удоволствие изпълняват физзарядката и въпреки суматохата част от тях вече казват, че любимият им учител е г-н Янев. А той - Александър Янев, макар и само от няколко месеца сред малките, вече вижда как им се отразява спортът. „В детската градина съм от октомври миналата година - мисля, че съм първият мъж учител в детска градина. Като цяло развиваме гъвкавост, бързина и най-вече дисциплината. Спортът и изобщо тези занимания изискват определена дисциплина, за да се изпълнят. И точно на това нещо искаме да научим децата", казва той.

  55-та градина е може би единствената градина в София, а може и в България, в която има учител по физкултура. Всяка една от групите два пъти в седмицата имат занимания с професионалист учител по физкултура, казва с гордост директорът на „Веселина" Нели Кацарска. „Ние доказахме, че финансирането от държавата не е наш проблем - нашата детска градина отделя достатъчно средства за спортни прояви и дейности. Отделихме средства за учител по физкултура и си назначихме - това показва, че когато една институция или организация държи на физическото възпитание и спорта, начини и средства се намират", казва Нели Кацарска. Напомняйки, че градината развива спортна дейност без да чака държавата, но с важната помощта на родителите, на партньорите, на неправителствени организации, клубове и сдружения.

  Често в началните класове - от първи до четвърти клас часовете по физическо са отговорност на класния ръководител, като според мнозина е твърде малък броят на часовете за спорт, заложен в родното образование. Вероятно на този фон има обяснение и за обездвижването и големия процент деца със затлъстяване и диабет в ранна възраст, както и за стряскащите данни за броя деца с ранни гръбначни изкривявания и деформации. Тъкмо затова във „Веселина" , където се грижат общо за 320 деца, са горди, че с проекта си „Деца в движение" печелят подкрепата на общината. Този проект е финансиран от програма на Столична стратегия за развитие на физическото възпитание и спорта и се реализира в подкрепа на инициативата „София - европейска столица на спорта 2018".

Босото ходене - срещу плоскостъпие и за добра координация

  Тази година е имало много кандидати с много проекти, но техния е бил оценен на второ или трето място. Според г-жа Митка Димчева - учител в градината и част от екипа, подготвил проекта, ключов момент за спечелването му е изиграла идеята в двора на детската градина да се изгради „Алея за босо ходене". „Това, с което спечелихме проекта беше идеята на учителят по физкултура Александър Янев да се изгради алея на босото ходене. Децата ще могат да практикуват по нея босо ходене - усещане, което рядко се подарява на малчуганите", коментира тя. И допълва, че подобни алеи помагат за преодоляване на проблема с плоското стъпало, за развитие на координацията. Наред с това на нея децата ще се възпитават в безопасност на движението, в култура на поведение с децата наоколо като партньорство, като не на последно място е и екологичното възпитание.

  Младият учител по физкултура се надява до края на юни алеята да е готова. Децата ще ходят върху естествени материали - камъчета, дърво, кора от дърво, пясък, разказва Александър Янев и допълва, че не само в детската градина, но и у дома, те по-често са с чорапки и пантофи. Това е идея, която видях в други детски градини и паркове в чужбина - защо да няма такава и тук, казва още той.

Източник: www.dariknews.bg

Оценка 4.86 от 29 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ