Регистрирай се
+ Предложи новина
10.10.2019

Статистиката показва, че ромите стават по-образовани

Статистиката показва, че ромите стават по-образовани

 За първи път тази година статистиката отчита повишаване на броя на завършили средно образование сред ромското и турското население у нас. Делът им се е увеличил на 13,2% от 8,3% през 2017 г. В същото време с 11 на 100 намалява делът на хората, които остават само с начално образование - от 47,4% през 2011 г. на 36 на 100 през миналата година. Данните бяха оповестени на Националните дни за учене през целия живот във Велико Търново. Цифрите показват, че мерките и политиките в образованието са правилни, коментира Валентина Дейкова, национален координатор за изпълнение на Европейската програма за обучение на възрастни към МОН.

 Анализите сочат, че образователната структура у нас в последните години се подобрява. Намаляват хората с основно и по-ниско образование, а среднистите се увеличават от 46% през 2011 г. на 54,4 на 100 през миналата година. А по висшисти България е значително над средното ниво в ЕС от 78% - с 82,8 на 100.

 Макар и малко, има завишение и на хората, които предприемат дейности за учене през целия живот - от 1,6 на 2,5 за последните 10 години. През последните 12 месеца съществуващите у нас 955 Центрове за професионално обучение са обучили общо 99 590 възрастни. Най-търсените направления са: моторни превозни средства, сигурност, фризьорство и козметика, транспортни услуги, хотелиерство. В тези сфери кадрите са задължени да повишават квалификацията си.

 Учене през целия живот не е лозунг, а политика, която дава отговор на променените изисквания на пазара на труда, каза зам.-министъра на образованието Таня Михайлова. Тя призна, че тази политика често остава встрани и вниманието се съсредоточава върху учениците и студентите. Всяко намерение за инвестиции започва с въпроса какво е положението с кадрите и е много важно да насочим вниманието към хората в нужда от квалификация или преквалификация. Таня Михайлова подчерта, че това трябва да става чрез взаимодействие на институциите и връзка между образователните структури и бизнеса.

Източник: www.marica.bg

Над 150 000 родители и обучаеми
търсят уроци и курсове в УЧИТЕЛИ БГ
  • Бърза и лесна регистрация
  • Създавате професионален профил
  • Рекламираме Вашите уроци и курсове
Регистрирайте се сега и
намерете подходящи ученици!

Вижте отзиви от активни потребители ТУКСъздайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Последно търсени:
Уроци по Френски език
Частни уроци по Немски език в Благоевград
Матура Английски език
Добри курсове по Английски
Английски език урок 1
Азбуката на Английски за деца
Урок по Плуване
Курс по Френски език
Школи по Английски език Стара Загора
Разговорник по Английски
Уроци по Пеене Стара Загора
Брейк танци за начинаещи
Детски школи по Футбол
Школи по Английски език за деца
Спортни танци за деца
Школа по Латино танци Велико Търново
Английски b2
Йога в София
Летни курсове по Английски език
Английски за трети клас
Частни уроци по Модерен Балет
Уроци по Салса онлайн
Тестове по Немски език
Подготовка по Математика за кандидат студенти
Йога вкъщи
Разговорни Курсове по Английски
Уроци по Плуване за деца на 3 години
Учител по Български език и Литература
Гърция История
Клипове уроци по Брейк танци
Частни уроци по Английски Варна
Частни уроци по Руски език Варна
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ