Регистрирай се
+ Предложи новина
10.10.2019

Статистиката показва, че ромите стават по-образовани

Статистиката показва, че ромите стават по-образовани

 За първи път тази година статистиката отчита повишаване на броя на завършили средно образование сред ромското и турското население у нас. Делът им се е увеличил на 13,2% от 8,3% през 2017 г. В същото време с 11 на 100 намалява делът на хората, които остават само с начално образование - от 47,4% през 2011 г. на 36 на 100 през миналата година. Данните бяха оповестени на Националните дни за учене през целия живот във Велико Търново. Цифрите показват, че мерките и политиките в образованието са правилни, коментира Валентина Дейкова, национален координатор за изпълнение на Европейската програма за обучение на възрастни към МОН.

 Анализите сочат, че образователната структура у нас в последните години се подобрява. Намаляват хората с основно и по-ниско образование, а среднистите се увеличават от 46% през 2011 г. на 54,4 на 100 през миналата година. А по висшисти България е значително над средното ниво в ЕС от 78% - с 82,8 на 100.

 Макар и малко, има завишение и на хората, които предприемат дейности за учене през целия живот - от 1,6 на 2,5 за последните 10 години. През последните 12 месеца съществуващите у нас 955 Центрове за професионално обучение са обучили общо 99 590 възрастни. Най-търсените направления са: моторни превозни средства, сигурност, фризьорство и козметика, транспортни услуги, хотелиерство. В тези сфери кадрите са задължени да повишават квалификацията си.

 Учене през целия живот не е лозунг, а политика, която дава отговор на променените изисквания на пазара на труда, каза зам.-министъра на образованието Таня Михайлова. Тя призна, че тази политика често остава встрани и вниманието се съсредоточава върху учениците и студентите. Всяко намерение за инвестиции започва с въпроса какво е положението с кадрите и е много важно да насочим вниманието към хората в нужда от квалификация или преквалификация. Таня Михайлова подчерта, че това трябва да става чрез взаимодействие на институциите и връзка между образователните структури и бизнеса.

Източник: www.marica.bg

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа, Курсове Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Последно търсени:
Бг Салса
Курсове по Народни танци София
Компютърна грамотност Варна
Частна детска градина София Надежда
Английски език в София
Уроци по Китара Варна
Професионални курсове Пловдив
Учене на Английски език
Азбука на Немски
Урок по Математика за 1 клас
Обучение по Психология в България
История и цивилизация
Индивидуално обучение по Математика
История за 11 клас
Онлайн учител по Английски
Тестове Физика
Школи Народни школа
Курс по Английски език Пловдив
Балетна школа Плевен
Индивидуални уроци по Математика София
Уроци по БЕЛ Пловдив
Курсове по Японски език София
Уроци по Китара за начинаещи
Курс Испански Варна
Онлайн Курсове по Немски език
Упражнения по Немски език за начинаещи
Школа по Математика София
История и цивилизация за 6 клас
Ноктопластики София
Френски за деца
Танцова школа Варна
Руски език падежи
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ