+ Предложи новина
25.10.2019

Средно с около 600 лева ще се увеличат заплатите на учителите от догодина

Средно с около 600 лева ще се увеличат заплатите на учителите от догодина

 Средно с по 600 ще се увеличат парите за възнаграждение и осигуровки на учителите със средствата предвидени в бюджета за следващата година. В бюджета за следващата година са заложени средства в размер на 360 млн. лв. за увеличение на педагогическите специалисти. Това е повече от тазгодишното увеличение, което беше 330 млн. лв. Като процент увеличението ще бъде по-малко от 20%, с които увеличихме тази година. Това каза министърът на образованието и науката Красимир Вълчев, който участва в Национална конференция на тема „Европейски ценности в образованието в България“.

 „Отделно очакваме да бъдат заложени средства за увеличение на заплатите на непедагогическия персонал в съответствие с общата политика за 10% увеличение на възнагражденията. Очакваме да бъдат заложени средства за увеличение на субсидиите на висшите училища и БАН. Надявам се, че ще успеем да реализираме няколко нови програми“, заяви Вълчев и добави, че се инвестира и в учебните кабинети за подобряването на методите на обучение. Вълчев обясни, че очаква ръстът на средствата за образование да бъде над половин милиард лв. За следващата година, спрямо миналата година.

 „2021 г. ще се предоставят допълнително 1 380 000 000 лв. спрямо 2017 г. за възнаграждение на педагогическите специалисти. Две години даваме по 330 млн. и още две години ще даваме по 360 млн. лв.“, уточни министърът и подчерта, че ще бъде надмината средната заплата за страната, като изключение от това прави столицата, където тя е по-висока. По време на конференцията Вълчев заяви, че възпитателната функция не е слизала от дневния ред на образователната система.

 „Всички ни обединяват правилата и ценностите на обществото, на държавата, на общността ЕС, в която живеем. Обединява ни желанието да имаме по-добър, хармоничен и смислен живот. Затова разчитаме на системата на образованието“, заяви той и каза, че въпреки критиките срещу системата на предучилищното и училищно образование, тя е относително най-здрава, на която може да доверим децата и надеждата за по-добър живот.

Източник: www.monitor.bg

Оценка 4.9 от 31 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ