+ Предложи новина
15.10.2020

Средно на ден новите случаи на коронавируса са по 5 на ученици и по 5-6 на учители

 14 млн. лева от държавния бюджет ще стигнат до училищата през МОН и общините, за да се закупят 16 000 лаптопа за образователната система – 12 000 за ученици и 4000 за учители. Това обяви министърът на образованието Красимир Вълчев след заседанието на Министерски съвет, на което бе гласуван разходът. Парите ще се разпределят пропорционално според броя на учениците и преподавателите, след което училищата трябва да организират купуването на техниката – още в следващите седмици, по възможност до края на годината.

 Устройствата трябва да обезпечат в по-голяма степен обучение от разстояние в електронна среда, но най-вече ползване на електронни ресурси в училище, обясни Вълчев. И добави, че всяка класна стая трябва да предлага класическото фронтално обучение, но и възможност за електронно, а всеки учител трябва да има лаптоп в клас за работа с електронния дневник.

 В цялата система на образованието в страната в момента има около 700 000 ученици и около 90 000 учители, от които 67 000 са в училищата. Само преди месец проучване на синдикатите показа, че 45% от преподавателите нямат служебен лаптоп. Купуването на техниката ще става при определени правила. Основното ще е функционалност на устройството. Ще се даде указание да се купуват лаптопи от много производители, а не само от един. Трябва да имат и определени технически характеристики – заздравен корпус, тъчскрийн и клавиатура, дълготрайност на батерията. Има такъв клас устройства, предназначен за ученици, каза Вълчев.

 Отделно по програми на ЕС се очаква закупуване на още 80 000 устройства за учебните заведения у нас. Това обаче ще се забави заради нужда от промяна на процедурите, а и те отнемат повече време. Друг проблем е недостигът в световен мащаб заради повишеното търсене на устройства с големи поръчки. В търговската мрежа в един обект могат да се намерят 10 еднакви устройства, но не и стотици или хиляди, поясни министърът. Той бе категоричен, че още през пролетта при затварянето на училищата не е имало учители, които не преподават заради липса на устройство. За тези, които нямат, е било осигурено още в първите дни. Имало е обаче ученици без техника, както и такива, които имат техника, но не искат да учат. Министърът не подмина и трудностите на семейства с повече от едно дете, които обаче имат само едно устройство. Очакванията му са до края на учебната година системата на образованието да разполага със 72 000 нови устройства, което да обезпечи учебния процес, включително при нужда от преминаване към обучение в електронна среда от разстояние.

 Вълчев бе категоричен, че засега не се предвижда масово превключване към тази форма. Към днешна дата има 162-ма карантинирани ученици и 159 учители. На ден се регистрират по 5 нови случаи на ученици и по 5-6 учители, което е малък процент. Към днешна дата карантинираните в системата са 4,7 на 1000, вчера са били 4 на 1000, а от началото на учебната година се движат около 3 на 1000. В момента 99, 7% от системата учи присъствено. „Надяваме се ситуацията да не се влоши. Целта ни е максимално присъствено обучение до края на учебната година. Най-трудно ще е по време на пика на грипните вируси“, каза Вълчев.

Източник: www.marica.bg

Оценка 4.87 от 30 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ