+ Предложи новина
03.06.2016

Средната оценка по математика и български език на седмокласниците е "добър"

Средната оценка по математика и български език на седмокласниците е

  По среден брой точки от националното външно оценяване по български език и литература /БЕЛ/ в седми клас по региони на първо място са седмокласниците от София-град - с 38 точки, съобщи днес на пресконференция заместник-министърът на образованието и науката Диян Стаматов. Той добави, че след това се нареждат седмокласниците от Смолян, Търговище, Габрово, Варна и Бургас, а в края на таблицата са Враца и Сливен, като разликата между учениците от София-град и Сливен е 12 точки. Най-важните изводи от изпита по БЕЛ е, че има сменен подход при задаване на задачите, като повечето от тях са свързани с текстовете, без да има самоцелна проверка на знанията по граматика. Според Стаматов седмокласниците не са овладели уменията за разпознаване на видовете сложни изречения по състав, както и пунктуацията при тях. Все още учениците в седми клас трудно извличат информация от текст, но има обаче висок процент на верни отговори на задачите по литература. При преразказа на разказа "Родителска среща" от Михаил Вешим седмокласниците са се затруднили при съвместяването на глаголните времена и наклоненията, посочи Диян Стаматов. Той съобщи, че учениците от София-град отново са начело по среден брой точки от външното оценяване в седми клас - 33 точки. След тях са седмокласниците от Варна, Търговище, Кърджали, Бургас, Смолян, в дъното на таблицата са учениците от Враца и Шумен, като учениците от Шумен са с 21 средни точки по математика.

 Важно при изпита по математика е, че има отново сменен подход при задаване на задачите, като се увеличават задачите за проверяване на устойчивост на знанията, свързани с основни правила и алгоритми, коментира заместник-министър Стаматов. Той отбеляза, че за първи път през тази година седмокласниците използваха лист с формули на двата модула по математика. Има трайна тенденция на учениците, умеещи да използват и анализират информация от графики, чертежи и таблици - 73 процента от отговорилите правилно ученици. Има обаче проблем със задачите за модулиране на алгебрична или геометрична ситуация, отбеляза Стаматов. Той съобщи, че през тази година скалата за превръщане на точките в оценки започва от 16 точки - за оценка "среден три". Средният резултат от двата модула в седми клас по БЕЛ е 57,82 точки /от 100 точки/ или "добър", а средният резултат по математика и от двата модула е 40,88 точки или отново "добър".

 12.11% са двойките по математика на изпита след 7 клас. Те са почти двойно повече от миналата година, когато процентът е бил 6.9%. Слабите оценки по български са 1.93% - приблизително колкото и през 2015 г., информира Offnews.bg. Двойка по един от двата предмета лишава ученика от правото да кандидатства в гимназиите. Слаба оценка се пише при по-малко от 16 точки на теста по съответния предмет. Двойките са толкова много, въпреки че тази година дори бе свален прагът за тройката. Миналата година за тройка са били необходими 18 точки, тази година прагът е свален на 16. Резултатите бяха оповестени днес.

 По повод на многото "двойки" от първия модул по математика - 17 983, заместник-министър Стаматов заяви, че задачите не са били по-трудни, а са "практични, с необходимост да се мисли и да се разбере подтекстът на текста, неща, които едва в седми клас тези ученици са учили".

 Очаква се до минути да започне пресконференцията на министър Меглена Кунева за резултатите от тазгодишното външно оценяване след 4-и и 7-и клас. Процентите обхващат учениците, които са се явили и на двата модула от изпитите - първият е задължителен за всички, вторият е за тези, които искат да кандидатстват в гимназиите с прием след 7-и клас. Вицепремиерът и министър на образованието и науката Меглена Кунева коментира, че "имаме дълго и настоятелно неглижиране на въпроса за децата от ромски произход". Тези деца не се представят добре и трябва да разберем добре, че това е остър проблем - не само за МОН, а и за цялата държава, заяви министър Кунева. Тя отбеляза, че не се притеснява да бъде директна на тази тема и да каже, че "в Сливен част от проблема е в това".

Източник: www.novini.bg

Оценка 4.86 от 29 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Последно търсени:
Матура за 7 клас по Математика 2014
Курс по Италиански София
Курс по Руски език Варна
Курсове по Руски за деца
Уроци по Английски език за начинаещи
Балетни школи Варна
Курс Италиански Варна
Дистанционно обучение Математика
Тенис тренировки София
Футбол за деца София
Компютърна грамотност за абсолютно начинаещи
Бокс тренировки Бургас
Курсове Испански език
Математика за 12 клас
Уроци по Химия Русе
Индивидуално обучение по Английски език София
Школа по Ориенталски танци Стара Загора
Частни детски градини София Изгрев
Матура по География
Клуб по Спортни танци Сливен
Курс Френски
Уроци по Френски език Стара Загора
Онлайн уроци по Английски за начинаещи
Салса уроци София
Школа по Математика Пловдив
Модерен Балет
Онлайн обучение по Английски език
Киокушин тренировки
Графичен Курсове
Частни детски градини Красно село
Ноктопластики София
Интензивни курсове по Английски език
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ