+ Предложи новина
25.10.2017

Според просветното министерство раниците на децата не са тежки

Според просветното министерство раниците на децата не са тежки

 В Министерството на образованието са измерили учебниците на петокласничката Теодора Божкова, която подаде сигнал до ДАЗД заради теглото на раницата си, и са установили, че те тежат само 2,8 кг. Така от образователното ведомство прецениха, че останалото е сложено по желание на детето и на родителите. Ние измерихме само учебниците, за да видим реално колко е тяхното тегло. За нас е важно, когато говорим, наистина да намерим причината за това. Измерваме, че учебниците тежат 2,8 кг. Важно е в тази раница извън задължителните учебници какво още може да се направи, поясни Пенка Иванова Директор на дирекция "Учебници и училищна документация".

 Според майката на Теодора, на детето ѝ е било препоръчано да закупи тетрадки с по-ниско качество хартия, която не тежи толкова много, но г-жа Иванова отрече това. По думите на Иванова един от вариантите да се разреши проблема е да има шкафчета в училище, където да се държат учебниците, както и пособията по рисуване. Майката на ученичката, обаче припомни, че в повечето случаи закупуването на тези шкафчета се финансира от родителите, което е в разрез с принципа на безплатното образование. По време на срещата в МОН зам.- министър Михайлова е признала, че задачите за упражнения по математика не са достатъчни, което принуждава българските учители да купуват помагала.

  Освен това ще се обсъди идеята по-големите учебници да бъдат разделени на две части. Ние получихме жалбата и веднага взехме някакви мерки в посока на това, че този проблем е ясен и виден и по него се работи още от лятото. Организирани са срещи с почти всички училища в София. Това е комплексен проблем, той няма как да бъде решен само от Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД), включени са представители на МОН. За ДАЗД е много важно да бъде чут гласът на детето, заяви Даниела Чирийска от ДАЗД.

Източник: www.actualno.com

Оценка 4.87 от 30 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ