+ Предложи новина
01.06.2021

Според Националния инспекторат по образование учениците не могат да работят в екип

 37% от училищата в София-област не учат ученците си как да работят в екип. В 23% от учебните заведения инспекторите не откриват достатъчно ефективни мерки срещу ранното отпадане от училище, а 17% трябва да подобрят постиженията на учениците си от външните оценявания и олимпиадите. Това показва обобщеният доклад на Националния инспекторат по образование (НИО) за проверените от него през октомври-декември 2020 г.

 През 2018 г./2019 г. НИО направи пилотна проверка в 88 образователни институции, а през 2019 г./2020 г. успя в 90 при планирани 150 проверки. За учебната 2020 г./2021 г. планът е за 130 детски градини и училища, като за момента са обобщени резултатите само от първите 65 проверки през миналата година.

 Общата оценка на качеството на образованието в инспектираните институции е добра - 3.17 при 4-балната скала. Средната обща оценка в област "образователен процес" е добра 3.15, а в област "управление на институцията" - добра 3.20, заключават инспекторите, които са прилагали комбиниран модел при инспекциите - проверка на документи в е-среда и посещение за един ден в детската градина/училището и наблюдаване на педагогически ситуации или учебни часове.

  Срещите с представители на учениците, родителите, педагогическите специалисти и екипа за управление са се осъществявали в електронна среда в рамките на два до три дни. Най-много са институциите с добра оценка на качеството на образование - това са 25 детски градини от 30 проверени и 20 училища от 35 инспектирани. Много добра оценка са получили 4 детски градини и 11 училища, а задоволителна - една детска градина и 4 училища. За отчетния период не е установено незадоволително качество на образованието в нито една институция. С най-висока обща оценка е детска градина "Буратино", град Божурище, която е получила много добра оценка 3.69. С най-ниска обща оценка пък е детска градина "Томпсън", село Томпсън, община Своге - задоволителни 2.46. От учлищата най-висока обща оценка на качеството на образование е измерена в СУ "Христо Ботев", село Горна Малина - много добра 3.87, а най-ниска в ОУ "Св. Св. Кирил и Методий", село Хераково, община Божурище - задоволителна 2.18.

 Наред с положителните констатации обаче има и негативни изводи. В 19 детски градини (63%) учителите не са създали организация за екипни дейности на децата в педагогическите ситуации. "Оценката на индикатора „Развиване на умения у децата/учениците за работа в екип“ е незадоволителна - 1.50, което означава че в предучилищното образование не се работи в достатъчна степен за придобиване на компетентности, необходими за успешното преминаване на детето към училищното образование", заключават проверяващите. В 17 детски градини (57%) децата нямат постижения от конкурси, състезания и др., а в 14 детски градини (47% от инспектираните) като дейност, която се нуждае от подобрение, е посочено осигуряването на допълнителни средства за развитието на детската градина.

 При училищата положението е сходно. В 13 от инспектираните училища (37%) работата за развиване на уменията на учениците да работят в екип се оказва проблемна област, към която училищните екипи следва да насочат своите усилия. Средната оценка на индикатора, проследяващ развиването на тези умения, е задоволителна - 1.83. В 8 училища (23%) инспекторите посочват недостатъчната ефективност на мерките за компенсиране на ранното отпадане от клас, а в 6 от тях (17%) като насока за подобрение е посочен индикаторът, измерващ постиженията на учениците от външните оценявания, олимпиадите, състезанията и други. При 3 училища и 8 детски градини са установени нарушения по отношение на стратегическото и годишното планиране и отчета на изпълнението. По отношение правилниците на институцията нарушения са допуснали 4 учебни заведения - ОУ "Иван Вазов", с. Алдомировци, ОУ "Д-р Петър Берон", с. Реброво, Професионална техническа гимназия "Никола Й. Вапцаров" в гр. Самоков и детска градина в с. Церово.

 По отношение на прозрачността в управлението на бюджета нередности са забелязани в детска градина "Радост", гр. Драгоман. По отношение на плана за квалификация на педагогическите специалисти - такива са установени в ОУ" Христо Ботев" в Етрополе и ОУ "Д-р Петър Берон", с. Реброво. Нарушения на разпоредбите са открити още във връзка с Етичния кодекс на общността, по отношение на предоставянето на обща и допълнителна подкрепа за децата, във връзка с мерки за повишаване на качеството на образованието, както и с превенция на ранното напускане на образователната система и предоставянето на равни възможности и приобщаване на децата от уязвими групи.

Източник: www.actualno.com

Оценка 4.83 от 35 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Последно търсени:
Курсове по Английски език за възрастни
Упражнения по Английски за деца
Йога център София
Курсове Графичен
Козметичен курс
Уроци по Китара Варна
Народни танци за начинаещи Пловдив
Курс Испански Варна
Онлайн Курсове по Немски език
Тест по История
Частни уроци по Френски София
Учители по Английски
Курсове по Счетоводство Варна
Курс по Фотография Варна
Бокс тренировки за начинаещи
Тренировки по Футбол за деца Варна
Народни танци в детската градина
Йога София
Частна детска ясла София Гоце Делчев
Уроци по Плуване за възрастни София цени
Школа Модерни танци Русе
Английски b1
Латино танци цени
Частна детска ясла София Лагера
Тренировки по Кик Бокс
Курсове по Английски за възрастни
Курсове Счетоводство Русе
Класически Балет за деца и ученици
Народни танци в Стара Загора
Латино танци София начинаещи
Руски език уроци онлайн
Тест по География на България
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ