+ Предложи новина
12.10.2020

Според МОН и МЗ не се налага увеличаване на отсъствията на децата по домашни причини

  Според МОН и МЗ на този етап не се налага увеличаване на броя на извинените отсъствия на учениците по домашни причини. Съюзът на работодателите в системата на образованието предложи ръст на заложения до момента лимит от 3 дни, които извинява класният ръководител, и още 7 – за които се произнася директорът. 

 Школските шефове лансираха идеята да се позволи в условията на пандемия класният да извинява поне 15 дни – за случаите, когато дете е върнато от училище с леко неразположение, а родителят работи дистанционно от къщи и е по-удачно ученикът да остане у дома, вместо да се смеси с потока болни пред кабинета на личния лекар, за да вземе извинителна бележка от отсъствията. Предложението е обсъдено между социалните партньори на работна среща в МОН в присъствието на министър Красимир Вълчев, зам.–министри на МОН и МЗ, синдикати, двете работодателски организации на директорите, представител на сдружението на родителите за безопасно образование. Засега позицията е да остане досегашното положение.

 Участниците са се обединили около необходимостта за стриктно носене на маски в общите части на училищата, за спазване на дистанция между учениците, за прилагане на мерките за дезинфекция и хигиена в училище. Като задължителни са определили всички дейности по учебния процес, в по-малка степен  дейностите в занималнята. Като най-малко необходими към момента са преценени заниманията по интереси, организираните екскурзии и посещенията на групови прояви. Те може и да не се провеждат, ако не могат да се спазят противоепидемичните мерки или се налага събиране на едно място на деца от много паралелки.

 Препоръчително е носенето на маски в часовете по профилирана подготовка в 11. клас, когато има два или повече класа. Преценката към момента е, че не е необходима промяна на сегашните правила за работа на образователните институции заради Covid-19. На следващата среща се предвижда да бъдат поканени представители на сдружението на общопрактикуващите лекари.

 В Трявна започна тридневна работна среща на Съюза на работодателите в системата на образованието, на която се очаква министърът Красимир Вълчев. Освен организацията на учебния процес в условия на пандемия, сред темите са и нужни промени във връзка с прилагането на модела 1:1 – един ученик с едно устройство, подходът към учениците от групи в неравностойно положение, работата в подготвителните групи в детските градини и Колективният трудов договор в системата.

Източник: www.marica.bg

Оценка 4.95 от 22 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ