+ Предложи новина
04.06.2018

Софийските училища остават лидери в сферата на образованието

Софийските училища остават лидери в сферата на образованието

 В 73 столични училища се изучават информационни технологии още от първи клас, а в 36 - има паралелки с информационни технологии. Това съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова на форума "Образование 4.0" на "24 часа" и VIVACOM. Тя подчерта, че в столицата има училища, които са новатори и лидери в сферата на образованието. Най-важна промяна чрез новия закон за образованието Фандъкова определи като създаването и финансирането на иновативни училища.

 "Образованието не бива да се дели на дигитално и недигитално, а на качествено и некачаствено. Качествено означава формиране на дигитални умения и използване на технологиите в процеса на обучение. Винаги е имало значение в кое училище учиш и днес семействата сменят не само адреси, но и местоживеенето си заради най-добрите училища. Дигиталното образование има нужда от инфраструктура и добра среда, но най-важното е образованието и инвестициите в учителите. Заедно с инвестициите в средата трябва да тече и процес на обучение на учителите, без значение от кое поколение са. Знаем, че има недостиг на млади учители и министерството на образованието работи за решаване на проблема, но още разчитаме и ще разчитаме на хората от 60-те и 70-те години и всички те имат нужда от обучение", каза Фандъкова.

 Според нея качественото училище означава и формиране на дигитални умения, защото то се интересува в каква среда ще се реализират учениците му. Фандъкова подчерта, че след 10 г. повечето професии ще са свързани с дигиталните умения.

 В София секторът на IT е сред най-бързо развиващите се индустрии. Това е секторът, който наистина е способен да задържи и привлече млади хора в нашия град. Той формира 6% от икономиката на града и в него работят над 41 000 души", подчерта Фандъкова. Тя съобщи, че през тази година Столичната община ще инвестира 30 млн. лв. в модернизация на училища и детски градини, а ръководствата им имат пълна свобода как да изразходват тези средства, така че учебните заведения да разполагат с модерна среда. София ще създаде и лаборатория за иновации в подкрепа на младите хора, в която ще може да се включат и учители. 

Източник: www.24chasa.bg

Оценка 4.88 от 32 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Последно търсени:
Варна Бокс
Частна детска градина София Редута
Киокушин тренировки
Диалози на Английски език
Балетна школа
Курсове по Френски език София
Английски език a1
Онлайн уроци по Графичен Дизайн
Как да научим Английски
Уроци по Химия и Биология Бургас
Школа по Английски език в Казанлък
Частни уроци по Литература Стара Загора
Курсове по Китара
Кик Бокс тренировки за начинаещи
Народни танци за деца Пловдив
Урок по Френски
Уроци по БЕЛ за 1 клас
Уроци по Български език за 3 клас
Тренирай с настроение Зумба
Уроци по Зумба в София
Онлайн уроци по Английски за начинаещи
Частни уроци по Литература Шумен
Уроци по Математика София Младост
Спортни танци
Руски език за деца и ученици
Кик Бокс Варна
Уроци по Народни танци София
Курсове за Компютърна грамотност
Изучаване на Английски
Уроци по Руски
Частен учител по Математика
Народни танци начинаещи
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ