+ Предложи новина
05.11.2018

Софийският университет задейства процедура за откриване на филиал в Бургас

Софийският университет задейства процедура за откриване на филиал в Бургас

  На фона на намеренията на просветното министерство да спре откриването на нови университети и техни звена СУ "Св. Климент Охридски" задейства процедура за откриване на филиал в Бургас. Решението е взето на заседание на академичния съвет в сряда, съобщи "Дневник". В морския град най-престижното ни висше училище смята да обучава студенти в магистърска степен по професионалните направления икономика и администрация и управление в редовна и задочна форма. За целта университетът ще подаде документи за акредитация в Националната агенция по оценяване и акредитация.

 В мотивите се посочва, че филиалът ще бъде единствената териториално изнесена структура на Софийския университет в цяла Източна България и това ще отговори на потребностите за обучение на кандидат-студенти от големите градове. В него ще преподават 65 преподаватели от столицата. Сред магистърските програми са "Икономика и финанси", "Бизнес администрация" и др. Община Бургас ще предостави сграда, в която ще има учебни зали, обслужващи и служебни помещения и комуникационни площи.

 Очаква се с промени в закона за висшето образование просветният министър Красимир Вълчев да предложи мораториум върху откриването на нови университети и филиали, както и на нови, несвойствени за тях специалности. По думите на Вълчев предложението е "израз на общата ни загриженост за репутацията на висшето образование", тъй като по-нататъшното разрастване и фрагментиране на мрежата е нежелано. Според него то е достигнало своя предел на териториално и профилно разрастване и вече няма потенциал и толкова много желание за откриване на нови филиали в различните градове. "Достигнали сме предела на разрастване на мрежата", коментира той.

Източник: www.segabg.com

Оценка 4.89 от 28 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ