+ Предложи новина
02.08.2021

Софийският университет проведе изпит за проверка на езикови умения по японски език

 Цели 364 българи провериха знанията си по японски език, показват данните на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. През юли 2021 г. се проведе изпитът за проверка на езикови умения, познат като JLPT (Japanese Language Proficiency Test). За пръв път тази година той се организира от Софийския университет, a интересът продължава да е все толкова силен.

 Изпитът JLPT се провежда от 1984 г. по инициатива на Японската фондация и организацията „Японски образователни обмени и услуги“. Статистиките показват, че при неговото създаване 7000 души от цял свят се явяват на изпита, а през 2011 г. техният брой стига 610 000 участници. Особеност обаче е, че JLPT се провежда в няколко града по цял свят и конкретни точки. У нас за последните близо 20 години това бе фондацията "Св. св. Кирил и Методий" в София, а от тази година вече е СУ. Затова и немалко младежи пътуват от цялата страна към столицата, за да проверят знанията си, придобити в училище, в частна школа или в университета.

 Всъщност интерес има и от чужденци. Само за тази година са присъствали 36 младежи от чужбина, като най-много посетители идват от Румъния. По един участник има и от Великобритания и Украйна, а минали години е имало гости и от Северна Македония. За всички нива от N1 (най-високото ниво – б.а.) до N5 (най-ниското ниво – б.а.) изпитът се провежда в един ден, като логично най-много участници има в N5 – 125 българи и 16 чужденци. Най-малко са в N1, където са едва 22 българи и 1 чужденец. Всъщност да се достигне N1 се смята за почти невъзможно тъй като ако N4 и N5 включват познания по базисен японски, то N1 и N2 предполагат, че учащият има уменията да се изказва по различни теми и аспекти на всекидневието. Но стига да има желание, има и начин: „Мога да приведа един чудесен пример отпреди няколко години, когато студентката от СУ Силвия Иванова, специалност „Японистика“, само след 3,5 години обучение по японски език (2,5 г. в катедра „Японистика“ и 1 г. в Япония) постигна пълен брой точки на N1, което е удивително постижение в световен план“, коментира ръководителят на катедрата в СУ проф. Гергана Петкова. По нейни думи много тестови центрове по света отказаха провеждане на изпита не само през миналата, но и през тази година заради разпространението на коронавируса.

 През декември миналата година у нас също не бе проведен изпит. „През юли 2021 изпитът се проведе успешно и според противоепидемичните изисквания. Това обяснява и защо тази година имаме участници от страни, от които традиционно никой не идва, като Украйна и Великобритания", споделя Петкова. Запитвания вече има и от Кипър и Гърция.

 Любопитен детайл около изпита е проверката на отговорите. Попълнените хартиени бланки от центровете по света биват изпратени в Япония, където те се проверяват от компютър. Самата система, на базата на която се генерират оценките, също е по-различна. Тя използва статистическа теория, в чиято основа са различните модели на отговори. Освен механично, специалисти от организациите също проверяват щателно отбелязаното.

Източник: www.monitor.bg

Оценка 4.84 от 37 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ