+ Предложи новина
26.11.2018

Софийският университет отбеляза патронния си празник

Софийският университет отбеляза патронния си празник

 Софийският университет „Св. Климент Охридски” навършва 130 години от създаването си и отбеляза своя патронен празник. По този случай академичният съвет на най-старото висше училище поднесе цветя на паметника на своя патрон Св. Климент Охридски, а на церемония, която се проведе в Аулата, бяха наградени преподаватели и студенти за постигнати успехи, предаде БГНЕС. „Такъв е Софийският университет след 130 години развитие. Той е най-старият и най-голям университет в България, предлагащ висококачествено образование и даващ най-високи научни резултати. 130 години празнува и българското висшето образование”, каза по време на откриването на церемонията ректорът на университета проф. Анастас Герджиков.

 Той подчерта, че университетът се разполага в 18 сгради, обхваща и множество факултети и 3 департамента, центрове и обслужващи звена, но той е най-голям не заради това, а заради факта, че той предлага обучение в 120 бакалавърски специалности, над 400 магистърски и близо 200 докторски програми. В него получават образованието си 21 000 студенти във всички образователни направления, от които 1200 чуждестранни. „Софийският университет е университетът с главна буква и защо когато кажем университетът, всеки българин знае за кой университет говорим. Ние се гордеем с това”, добави ректорът. Той уточни, че кулминацията на празненствата ще бъде на 08.12, която дата преди да стане празник на студентите, е била ден на патрона на висшето училище и това е рождената дата на университета. На 8.12.1988 г. Народното събрание приема закон за преобразуване на висшият педагогически курс към първата мъжка гимназия във висше училище. Празникът ще бъде отбелязан с концерт в Народния театър.

  „Честването на 130 годишнината на СУ не може да бъде еднократен юбилеен акт. Той е част от цялостната дейност за възвръщане на водещата роля на Софийския университет в обществения и културен живот на страната. Духовността е важна и нейното пренебрегване за сметка на материалното води до тежки последствия за развитието на индивида, междучовешките отношения и от там на цялото общество. Бездуховният човек колкото и да е осигурен материално не е щастлив човек”, заяви ректорът на университета. Проф. Герджиков коментира и напрежението, което предизвика рекламния клип на студентската телевизия „Алма Матер” като подчерта, че критиката на обществеността и медиите и била основателна.

 „Естетиката и посланието му не съответстваха на академичния стил, който обществото очаква от университета. Ние приемаме тази справедлива критика и се извиняваме за допуснатата грешка. Тези завишени изисквания към Софийския университет означават, че обществото си дава сметка, че университетът е над пошлостта, стремежа към самоцелна слава и несериозно третиране на важните теми”, коментира още той и добави, че целта на висшето училище е да се отвори към обществото като една от най-важните културни и научни институции на България и да се опита да промени обществения климат, в който се губят ценностите.

 На церемонията присъства зам.-кметът по културата на Столичната община д-р Тодор Чобанов и вицепрезидентът Илияна Йотова, която връчи на ректора на СУ почетния знак на президента. Тя направи кратка ретроспекция на настоящето и миналото, засягащо развитието и разума на обществото и образованието.

 „Днес с един бутон с няколко клика на клавиатурата можем да се свържем с почти всички дори и на другия край на света и сме все по-отчуждени и сами отвсякога, защото само знанието не е достатъчно. И тук е огромната ролята на духовните центрове, на университетите, на Софийския университет. Това е мястото за тези дискусии и място, в което всеки може да потърси и да намери себе си”, подчерта Йотова и добави, че в последните години най-голямата заслуга на университета е, че е успял да се превърне в център на съпротивата срещу отказа от духовност и култура, от образование и просветителство. Тя подчерта, че във века на информационните технологии и изкуствения интелект още повече нараства необходимостта не просто от човека, а от онзи, който се превръща от хомо сапиенс в хомо спиритус. „Това е емблемата на Софийския университет, това е завещанието на Свети Климент Охридски с цялостното му дело, творчество и живот. Наш дълг не е само да го изучаваме, но и да го изпълняваме и изследваме”, каза още вицепрезидентът.

Източник: www.actualno.com

Оценка 4.85 от 33 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ