+ Предложи новина
28.02.2017

Социалният антрополог Харалан Александров: Много ритници се раздават в училище

Социалният антрополог Харалан Александров: Много ритници се раздават в училище

  „Най-важна е работата с децата и родителите. В подкрепа на училището трябва да работи и цялото общество. Агресията не е училищен проблем, а обществен. Децата пресъздават в училище това, което виждат извън него”, коментира вчера в „Здравей, България” по NOVA началникът на РУО-София-град Ваня Кастрева.

 Психолози влизат в столичното 52-ро основно училище, където в петък почина 11-годишно момиче след сбиване със съученик. Те са готови да окажат помощ и на родителите на починалото момиче. При желание от страна на семейството те ще работят и с другото дете, замесено в инцидента, за който се предполага, че е довел до смъртта на четвъртокласничката. Освен психолози, в училището отиват и образователни експерти, които ще изяснят всички детайли по организацията и протичането на учебния ден в петък.

 „Ще правим групови срещи с децата. Двама психолози ще влизаме в клас. Ще се срещнем първо с класа на починалото дете. Има реорганизация на учебния процес. Целта е да успокоим децата, за да могат да се справят с тази ситуация. Да им покажем, че нещата са под контрол и че училището е едно сигурно място за тях”, обясни психологът Младен Владимиров, който ще работи с учениците.

 „За пореден път се убеждавам, че нашето общество реагира само при изгаряния трета и четвърта степен. Тоест отказва да види симптомите и да реагира превантивно. Отказва да забележи развитието на случая на насилието. След което се изненадва и изпада в морална паника. Това, което наблюдаваме в момента, е замазване на положението”, посочи от своя страна социалният антрополог Харалан Александров. „Истината е, че много ритници се раздават в училище. Този е бил фатален”, посочи той. „Благоприличната култура на българското образование отказва да види. Тя остава там, докато не стане пробив”. „Агресията е генетично заложена. Децата не могат да бъдат обвинявани за това, че активизират един генетично заложен в нашата природа механизъм за налагане на лидерството си”, подчерта Александров. 

 Служебният министър на здравеопазването д-р Илко Семерджиев вчера обяви, че не се планира изпращане на лекари в училищата, тъй като там те ще се деквалифицират и основно ще издават извинителни бележки. Той добави, че се търсят фелдшери и медицински сестри, които да се грижат за здравето на децата. Все още се чака заключението на съдебно-медицинската експертиза, която ще посочи конкретната причина за смъртта на детето. Според говорителя на главния прокурор Румяна Арнаудова, заключение за смъртта на 11-годишното момиченце от 52-ро училище в столицата ще има най-рано на 6 март. Междувременно служебният министър на образованието Николай Денков съобщи в Пловдив, че се подготвят санкции за безотговорни родители и ефективни наказания за ученици, проявяващи насилие. В момента просветното министерство прави основен преглед на всички наредби с цел да се намали агресията в училище.

 Денков уточни, че има система е подредена като механизми и алгоритми за работа, но учителите нямат силата да изпълнят всички действия, които се очакват от тях. „Учителите трябва да бъдат защитени от всякакъв тип натиск от страна на родителите, за да могат да си изпълняват функциите. Трябва да има ефективни мерки, с които родителите, които не изпълняват своите задачи, да бъдат санкционирани”, посочи Николай Денков. Просветният министър е категоричен, че е абсолютно неприемливо родителят да влиза за саморазправа в училище. „Колкото до учениците, няма ефективни мерки за наказание, които работят”, отбеляза Денков.

Източник: www.vesti.bg

Оценка 4.84 от 32 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Последно търсени:
Нива на Английски
Урок по Рисуване
Народни танци Варна македонски дом
Кик Бокс София за жени
Уроци по Пиано за деца София
Уроци по Рисуване за деца София
Зумба танци за отслабване
Интензивен Курс по Френски
Модерен Балет София за възрастни
Салса клуб
Латино танци София център
Частни уроци по Химия
Балетна школа София учебна година
Езикови школи Велико Търново
Народни танци София Студентски град
Предлагам частни уроци по Френски
Модерен Балет Пловдив
Уроци Пиано Варна цена
Обучение по Ексел
Уроци по Руски език Варна
Тенис уроци София
Курс по Английски Пловдив
Курсове по Математика
Аржентинско Танго стъпки
Курсове Фризьорство
Пилатес за деца
Индивидуални уроци по Народни танци
Изучаване на Немски език в Германия
Руски език за начинаещи
Учител по Английски
Курсове по Рисуване за възрастни
Учители по Математика София
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ