+ Предложи новина
22.06.2016

Социалистите искат оставката на образователния министър заради гафа със заплатите

Социалистите искат оставката на образователния министър заради гафа със заплатите

  БСП настоява за оставката на министъра на образованието Меглена Кунева. Причината е провал в просветната реформа, обяви лидерът на партията Корнелия Нинова. Решението е взето на заседание на Националния партиен съвет, което се проведе днес в Стара Загора, предаде БТА. То идва само два дни, след като Кунева обяви, че ще се работи за 10% увеличение на заплатите на учителите от 1 януари 2017 година, но се оказа, че държавата изобщо не е правила разчети за това. "Какво още трябва да се случи, за да бъде освободен министър? Нейна оставка и поемане на отговорност от министър-председателя. Литературно-музикалната програма по време на учителския събор няма да компенсира сериозните проблеми, свързани с ниските заплати и липса на престиж, това беше мероприятие с политическа цел", коментира Нинова. Според нея не е нормално да оповестиш 10-процентно увеличение на заплатите на учителите и веднага да се окаже, че заетите в сферата на образованието са били излъгани. "Учителският събор беше гавра с българските учители - да ги караш от цялата страна и да им държиш реч, без да им дадеш възможност да си кажат мнението. Да им кажеш, че ще им вдигнеш заплатата с 10%, а на другия ден министър-председателят го опровергава", каза още Нинова.

 Премиерът Бойко Борисов заяви, че нито с него, нито с финансовия министър са водени разговори за такова увеличение и изчисли, че за това ще са нужни 250 млн. лева годишно, каквито пари "не знае да има в държавата".
Днес той беше още по-категоричен - че не е време по средата на годината да се говори за по-високи заплати и не може всеки министър да го прави, защото "системата ще се разбърка". Той изрази мнение, че Кунева просто е изразила загриженост за учителите. По думите на Нинова образователната политика е приоритет и е крайно време премиерът да се ангажира с нея и да настоява тя да има цел и посока.

 БСП иска и отлагане с една година на Закона за предучилищното и училищното образование, който трябва да влезе в сила на 1 август. Според Нинова той отнема пари от държавното и общинско училище и ги прехвърля на частното, както и изключва от програмите автентични български автори за сметка на чужди. Освен това, по думите й, матурите са провалени чрез изтичането на информация, а масово ниските оценки показват, какво е равнището на реформата и качеството й.

Източник: www.dir.bg

Оценка 4.88 от 26 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ