+ Предложи новина
05.07.2021

Служебният екип на МОН: Не е разработвана методология на образователните резултати

 Кабинетът удължи с три години срока за създаване на методология за определяне на образователните резултати на детските градини и училищата. Идеята, заложена в закона за училищното образование, бе чрез тази оценка за повишаване на качеството на средното образование в добавка към делегираните бюджети. Изискването за внасяне на проект за методология за оценка на качеството е в сила отпреди три години и половина - от 1 януари 2018 г., а крайният срок за приемането й е 30 юни 2021 г.

 При встъпването си в длъжност служебният екип на МОН обаче е констатирал, че такава методология не е разработена. Съществува частичен опит за методология, който обхваща само образованието между IV и VII клас, а не цялата образователна система. Не са налични данните, които са необходими за създаване и утвърждаване на методологията и няма процедура, по която те да се събират. Освен това не са отчетени коректно ключово важни фактори, които силно влияят върху резултатите в училище. Сред тях са например езикът, на който се говори в семейството и образователното равнище на родителите. Изобщо не е направен опит да се разработи оценка на качеството в детските градини.

 Освен това Законът за предучилищното и училищното образование (ЗПУО) изисква методологията да вземе предвид оценката от инспектирането, проведено от Националния инспекторат по образованието във всички детски градини и училища.  От октомври 2018 г. до юни 2021 г. са проверени общо 333 образователни институции от общо 4151, тъй като пандемията попречи на по-широката проверка.

  Данните обаче показват, че при сегашния капацитет и система за работа на инспектората, проверката на всички училища и детски градини ще отнеме около 30 години. Според служебното ръководство на МОН, това означава да се направят законови промени. Затова и отново в следващата година финансирането ще се извършва по стария начин.

Източник: www.standartnews.com

Оценка 4.84 от 32 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Последно търсени:
Уроци по История за 8 клас
Фризьори Варна
Немски език за деца
Френски език курсове
Упражнения по Немски език онлайн
Лесен Английски
Електрическа Китара
Частни уроци по Френски
Как да научим Немски език
Частна детска ясла София Младост
Школи по Немски език София
Уроци по Китара София
Индивидуални тренировки по Карате
Курсове по Английски за деца
Уроци по Руски език София
Уроци по Математика цени
Школи за Народни танци
Начална школа по Пиано България
Упражнения по Английски онлайн
Матура Български език
Частна детска градина София Редута
Курсове по Гръцки език
Курсове за Фризьори Бургас
Частни уроци по БЕЛ Варна
Летен курс по Английски
Частни уроци по Испански София
Школа за Народни танци Пловдив
Dance Хип Хоп танци
Шофьорски школи София
Курсове по Математика Бургас
Народни танци за начинаещи в София
Италиански онлайн
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ