Регистрирай се
+ Предложи новина
07.11.2019

Случаят с наказаното дете от ДГ „Мир” в Пловдив заприлича на развален телефон

Случаят с наказаното дете от ДГ „Мир” в Пловдив заприлича на развален телефон

 5-годишно подготваче е било многократно наказвано от помощник-възпитателка да мие тоалетните, тъй като не искало да спи на обяд в детската градина. Заради това е оставяно и без закуска - да стои право и да гледа, докато другите хапват. Родителите са разказали пред директорката на ДГ "Мир" Светлана Джаникян, че това се е случвало още миналата учебна година, но предишното ръководство не е взело мерки. Общинският отдел "Образование" ще извърши проверка в детското заведение идната седмица въз основа на докладна, подадена от директорката заедно с писмени обяснения от персонала и молба за напускане на лелята, срещу която са обвиненията.

 От друга страна вълна от сигнали в подкрепа и срещу екипа на ДГ „Мир” залива общината, Регионалното управление по образование и кметството в „Западен”.

 Преди седмица майката разказала пред директорката Светлана Джаникян, която поискала от нея да оформи това писмено. После шефката потърсила обяснения не само от лелята, а и от учителката в групата, въпреки че всичко се случило, докато тя била тъкмо при ръководителката на учебното заведение. Джаникян уверявала, че има жалба и срещу учителката, а когато тя поискала да я види, за да се защити, й било отказано. Вместо това била засипана със закани какво я чака по силата на Конвенцията за правата на детето, включително и как може да бъде изведена с конвой към ареста.

 Заради проблема била свикана родителска среща, на която присъствал и  представител на общинския отдел „Образование”. Вместо да се стигне до обективно изясняване на ситуацията и решение, там конфликтът се обострил повече. Майката на наказваното момче заявила, че не е подавала жалба срещу учителка, а само срещу лелята. Пред всички в размяната на реплики между директорката и учителките се чули обидни думи като „лъжкиня” и закани за съд.

 Лелята и учителката на свой ред са депозирали жалба срещу директорката. Родителите също са настръхнали. Първо семействата от групата заявили писмено пред институциите подкрепата си за педагозите. След това подписка е събрана и в цялата детска градина. Майка, присъствала на родителската среща, сподели възмущението си, че въпросът е бил изместен от реалния проблем за отношението към детето върху лични нападки. Останала шокирана от стила на поведение, обиди към колектива и неуважение спрямо родителите от страна на Джаникян.

 В жалбата си семействата пишат, че това затвърждава техните „наблюдения за напрежение и страх в колектива”, които възникнали още когато педагози започнали да напускат след встъпването в длъжност на директорката. Тя спечели конкурса това лято, преди беше зам.-директор на ДГ „Майчина грижа”. Родителите настояват за намеса на институциите за възстановяване на атмосферата, дори това да изисква отстраняване на шефката. Джаникян е в болнични до 12 ноември. И обвинената учителка е излязла в отпуск по болест. 5-годишното дете също не посещава занятия.

 В деня след родителската среща шефката на общинския отдел „Образование” Донка Щилянова е била в ДГ „Мир” да разговаря с екипа за помирение. Предстои официална проверка от общината. Тя ще изясни дали подготвачето, за което родители твърдят, че е с агресивно поведение, е било наказвано и как. ДГ „Мир” работи по Монтесори педагогиката, която изключва наказания. Супервайзорът, който подкрепя екипа и е бил на 6 посещения в градината миналата година, след встъпването в длъжност на Джаникян е изразил готовност да продължи работа, но до момента не е търсен.

Директорката: Не мога да не взема мерки

 „При мен дойде майка на дете и разказа, че многократно е било карано да бърше с парцал тоалетните и умивалнята за наказание, че не спи. Същия ден е било лишено и от плод за закуска. Миналата година се е случвало същото, но не са били взети мерки”, заяви Светлана Джаникян. Директорката потвърди, че поискала оплакването в писмен вид и с бащата й донесли 7 страници. Въз основа на тях били изискани обяснения от учителката и лелята. Като разяснила на помощник-възпитателката какви може да са последствията, тя подала молба за напускане. ”Написах докладна до общината и приложих жалбата, обясненията на лелята и учителката и заявлението за напускане -  каза директорката. - Помощник-възпитателката Стефка Табакова и учителката Гергана Видева са агитирали родители да ги защитят. Усилията ми да овладея проблема влошиха здравето ми и излязох в болнични. Действията им повлияха и върху децата. Бяха представени манипулативни разкази, което настрои срещу моето управление. Може би такива случаи са прикривани преди. Аз не бих ги оставила без последствия".

 Запитана защо е нарушен добрият тон, тя отвърна, че родителите първо нападнали семейството на пострадалото дете, после самата нея защо лелята не е на работа.  Твърди, че не е заплашвала и обиждала. ”Беше голяма караница. Бях притисната и казах, че ако се наложи, съдът ще доказва. Моят грях е, че съм опитала да защитя едно дете, което многократно е наказвано. Миналата година е имало два случая, като единия път са го заболели гърбът и коленете да бърше. Помощник-възпитателката му е казвала, че няма право да закусва. Държано е право да гледа как другите ядат. Тогава лелята си е признала пред бившата директорка. Надявам се истината да възтържествува”.

Източник: www.marica.bg

Над 150 000 родители и обучаеми
търсят уроци и курсове в УЧИТЕЛИ БГ
  • Бърза и лесна регистрация
  • Създавате професионален профил
  • Рекламирайте Вашите уроци и курсове
Регистрирайте се сега и
намерете подходящи ученици!
Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Последно търсени:
Уроци по Музика за 1 клас
Курсове по Йога
Компютърни курсове Русе
Уроци и курсове курс по Народни танци
Английски език упражнения
Немски език София
Частни уроци по БЕЛ Варна
Уроци по Английски за начинаещи
Частни уроци по Руски език Варна
Аз мога повече Английски език София
Народни танци Варна
Курсове по Английски език София
Курсове за Фризьор Пловдив
Курсове по Руски език за начинаещи
Курс по Френски език
Курс Испански език Варна
Онлайн курс Английски
Частни уроци по История Пловдив
Тренировки по Волейбол Варна
Латино танци за деца Варна
Частни уроци по Математика Банкя
Балет за деца Бургас
Урок по Китара
Професионални курсове по Готварство
Уроци по Музика
Yoga mandala
Латино танци уроци за начинаещи
Курсове по Плуване
Зумба Фитнес София
Уроци по Спортни танци
Тренировки по Футбол за деца София
Учители по Математика
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ