+ Предложи новина
21.03.2015

Сливен - сред академичните градове в България

Сливен - сред академичните градове в България

  Тази година се навършват 55 години от основаването на висшия университетски колеж в Сливен и по този повод двете звена - Факултет и Колеж-Сливен организират национални конференции с международно участие, студентски научни сесии и спортни турнири. Учебното заведение разполага със сграден фонд, развита мрежа от кабинети, лаборатории и работилници със съвременна апаратура, техника и машини. Основният двигател на дейността е академичният състав - нехабилитирани и хабилитирани преподаватели с международен опит от ТУ-София, „Факултет и Колеж-Сливен“ и други висши или професионални училища.

  В учебното заведение приемат с тест по математика или със зрелостен изпит по математика, физика, български език и литература. Предварителният тест по математика ще се проведе на 4 април в Сливен и София, съобщават от висшето училище. Акредитираните специалности със степен „професионален бакалавър“, които се предлагат в Колеж-Сливен са 4, а срокът на обучение е 3 годишен. Завършилите могат да се реализират в обществения и частния сектор като ръководители и изпълнители при експлоатацията, монтажната и ремонтно-ъзстановителната дейност, в промишленото производство, автотранспортните фирми, автосервизите, автокъщите, транспортните компании, в земеделските фирми, в дизайнерските и моделиерските бюра, в зърнопре-пработвателната, хлебната, месната, млечната и консервната промишленост, в поддръжката, експлоатацията и сервизното обслужване на електронна и компютърна техника. Голяма част от възпитаниците на колежа работят като преподавател-инструктори на водачи на МПС.

  Сливенският „Факултет и Колеж - Сливен“ към Техническия университет в София е най-голямото висше училище в града. В двете звена на университета - Факултет и Колеж-Сливен - се обучават около 800 студенти, сред тях 40 са чуждестранните кандидат-висшисти. Студентите избират между 6 бакалавърски, 9 магистърски, 4 професионално-бакалавърски и докторски програми. Завършилите бакалаври са с квалификация инженер и допълнителна квалификация учител по автоматика и информационни технологии, електротехника, компютърни технологии в машиностроенето, отоплителна, вентилационна и климатична техника, индустриално инженерство и автотранспортна техника. Всички те могат да продължат обучението си и като магистри.

Медицински сестри и акушерки се обучават в Сливен

  Най-новото учебно заведение в Сливен е регистрирано преди две години като филиал на Медицинския университет (МУ) във Варна. То подготвя кадри по специалностите „Медицинска сестра“ и „Акушерка“. Обучението е в редовна форма и е за срок от 4 години. За учебната 2015/2016 г. филиалът в Сливен ще приеме по 20 студенти държавен прием в двете специалности. Запазена е квота за мъже от 10%. Документите се подават през юни и юли. Конкурсният изпит е тест по биология и ще се проведе на 16 юли 2015 г. в Сливен. Студентите във филиала на МУ-Варна могат да ползват общежитията на Инженерно-педагогическия факултет и Колеж към ТУ-София. Гордостта на новото учебно заведение е, че през академична 2015/2016 г. ще посрещне студентите си в изцяло реновирана сграда.

Източник: www.presa.bg

Оценка 4.86 от 29 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Последно търсени:
Сертификат по Английски език
Латиноамерикански танци за деца
Курс София
Аржентинско Танго dance
Частни уроци по Английски език Шумен
Школа по Математика София
Курсове по Испански Пловдив
Пилатес в Борово
Индивидуално обучение по Английски език София
Частни уроци по БЕЛ Варна
Уроци по Български език за 6 клас
Курсове по Биология
Частни уроци по Литература Плевен
Уроци по Английски език Надежда
Фризьорски курс Пловдив
Частни детски градини Лозенец София
Курс по Английски език за деца
Курсове Италиански
Курсове по Италиански
Учител по Математика Сухата река
Индивидуални уроци по Немски език Пловдив
Уроци по Математика София Младост
Английски b2
Уроци по Биология и Химия Пловдив
Уроци по Пеене online
Медитация Йога
Пилатес
Танцови школи Варна
Народни танци начинаещи София
Уроци по Рисуване Пловдив
Брейк танци уроци
Тренировки по Футбол за начинаещи
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ