+ Предложи новина
14.07.2021

След първо класиране: Един на десет седмокласници в София не е приет в гимназия

 10 484 седмокласници са подали заявления за участие в приема след седми клас в София, става ясно от съобщение на столичния образователен инспекторат. 1 088 от тях не са класирани, защото балът им не е достатъчен за паралелките, които са пожелали. Това означава, че 1 на всеки десет седмокласниците не е приет в гимназия.

 189 от тях са учениците от провинцията, които са подали документи за прием в столицата. Всички некласирани ученици ще участват автоматично във второто класиране. Те ще се борят за останалите 1 098 свободни места.

 1474 ученици пък въобще не са подали заявление, става ясно още от справката на столичното РУО. Половината от тях – 702, са от училища по културата, спортни и частни училища. „Тези деца вероятно ще продължат да учат там. Има и ученици, които за кандидатствали в училища към Министерството на културата, за които приемът е отделен. Други ученици се явяват на поправителни изпити и затова все още не могат да кандидатстват. Може да има такива, които заминават да учат в чужбина или са кандидатствали в други региони“, обясни шефката на столичния образователен инспекторат Ваня Кастрева. Тя подчерта, че директорите на училища трябва да проследят къде са приети техните бивши възпитаници.

 Класираните 9 395 ученици трябва да се запишат на 14-и, 15-и и 16-и юли между 8 и 18 часа в училището, в което са приети. Ако не го направят, губят мястото си и то се обявява като свободно за втори етап на класиране. Учениците, които са приети по второ или следващо желание и не са удовлетворени от класирането си на първи етап, пък могат да подадат заявление за участие във втори етап в училището, в което са класирани. Желанията не се пренареждат и кандидатът може да се класира на втория етап само на по-предно свое желание или на това, на което е приет на първо класиране.

 И тази година най-желаните паралелки след 7-и клас в София са с профил „Чужди езици“ – английски и испански. Най-много ученици са поискали да учат в Първа английска езикова гимназия – 2163. На второ място е 22. Средно езиково училище „Г.С. Раковски“, което през миналата година беше първенец в класацията. Паралелката там е пожелана от 2147 ученици. Следват 164-а Гимназия с преподаване на испански език „Мигел де Сервантес“, чиято паралелка с двата езика е пожелана от 2049 кандидат-гимназистим, и 32- о Средно училище с изучаване на чужди езици „Св. Климент Охридски“, поискано от 1964 ученици.

 Най-предпочитаните професионални училища са Националната търговско-банкова гимназия със специалност „Електронна търговия“ с изучаване на английски език и Националната финансово-стопанска гимназия със специалност „Икономика и мениджмънт“ с изучаване на английски език. И двете са посочени от 1286 ученици. През миналата година Националната търговско-банкова гимназия отново беше водеща, но със специалност „Банково дело“ с изучаване на английски език. На следващо място в предпочитанията на седмокласниците е 51. СУ „Елисавета Багряна“ – специалност „Компютърна графика“ с изучаване на английски език. Тя е пожелана от 1208 кандидат-гимназисти. След това се нарежда Софийската професионална гимназия по електроника „Джон Атанасов“ със специалност „Системно програмиране“ с изучаване на английски език. Тя присъства в заявленията на 1196 кандидати. След първия етап поради са закрити 2 професионални паралелки, става ясно от данните на РУО.

Източник: www.monitor.bg

Оценка 4.84 от 32 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ