+ Предложи новина
03.01.2019

След пауза от 20 години Църквата дава терени за строежа на училища

След пауза от 20 години Църквата дава терени за строежа на училища

 София ще получи два терена от църквата, за да построи две училища и детска градина в кварталите “Витоша ВЕЦ - Симеоново” и “Манастирски ливади - изток”. В двата квартала няма училища, не стигат и местата в детските градини. Подкрепа за идеята през миналата година даде лично патриарх Неофит след среща със столичния кмет Йорданка Фандъкова. Подобен жест за предоставяне на имоти от църквата за училища в столицата не се е случвал през последните 20 години.

 “Това е много добра възможност да изградим училища и детска градина в два от новите квартали на София, които са гъстонаселени и няма останали общински терени за строителство. Затова искам да благодаря лично на патриарх Неофит и на игуменката на Драгалевския манастир за подкрепата. Инициативата е на двамата районни кметове - на “Лозенец” - Любомир Дреков, и на “Триадица” - Николай Терзиев. Важно е, освен да получат много добро образование, децата да бъдат възпитавани и в духовните ценности. Затова в новите училища религията ще е свободно избираем предмет”, коментира столичният кмет Йорданка Фандъкова пред “24 часа”.

 “Идеята е на общината. Разговаряме, има работни групи, но още нищо не е окончателно. Работим и по процедурата, има различни варианти”, казва игумения Серафима от Драгалевския манастир “Успение Богородично”.

 Все още общината и църквата уточняват формата, под която двата терена ще се ползват от кметството. Вероятно терените ще бъдат предоставени за 50 г. След като се подпишат договорите, ще започне и проектирането на новите сгради. “Двете училища ще са основни - от първи до седми клас. Възложила съм на главния архитект да се подготвят проекти, които да осигурят най-добрите условия за образование - със спортни зали, различни кабинети, площадки за игра и др. Във “Витоша ВЕЦ - Симеоново”, където ще построим училище и детска градина, ще оформим цял образователен комплекс. Най-важното за по-малките деца и родителите им е училището да е близо до квартала, в който живеят”, каза Фандъкова. Вероятно тази година ще започне проектирането на новите училища, а след това ще стартира и строителството.

“Уточняваме формата, под която ще ни бъдат предоставени имотите - дали с право на ползване за 25 г., или с право на строеж за 50 г. Имотът във “Витоша ВЕЦ - Симеоново” е 22 дка. Предвидени са средства за проектиране в бюджета. Надявам се да финализираме преговорите максимално бързо, защото строителството на училище и детска градина е изключително важно за хората, които живеят в квартала, който продължава да се разраства. Проектите за бъдещите сгради ще бъдат обсъдени с тях”, обясни кметът на район “Лозенец” Любомир Дреков. Теренът там е на ул. “В. Арнаудов”, под която в бъдеще се планира да минава и метрото. Върху 22-та дка освен училище и детска градина е предвиден и парцел за църква по искане на живеещите в квартала.

Източник: www.24chasa.bg

Оценка 4.87 от 31 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Последно търсени:
София детски градини
Частни уроци по Химия София
Препоръчайте ми сериозен курс по Гръцки език
Учител по Испански
Зумба уроци
Уроци по Гръцки език
Немски език София
Уроци по Плуване за възрастни
Плуване уроци
Салса клуб София
Курсове Маникюр Стара Загора
Индивидуални уроци по Английски език София
Школа по Латино танци Велико Търново
Частни уроци по Немски цени
Компютърна грамотност
Изучаване на Немски онлайн
Уроци по Химия София
Курсове във Варна
Гръцки език София
Частна детска ясла София Витоша
Училища Испански език
Курсове за Ноктопластика
Фитнес за начинаещи
Народни танци Варна македонски дом
Английски език видео уроци
Упражнения по Математика първи клас
Частни уроци по Френски Русе
Частни уроци по Френски София
Алтернативна История
Модерен Балет за деца в Бургас
Курсове по Испански за начинаещи
Уроци Китара Бургас
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ