+ Предложи новина
16.04.2018

След инициатива на МОН на 100 места по света ще се танцува българско хоро

След инициатива на МОН на 100 места по света ще се танцува българско хоро

  Имаме близо 340 неделни училища в чужбина, като всяка година броят им се увеличава. Вече се въвежда дистанционно обучение, като непрекъснато се мисли и по други форми за подпомагането им. Това заяви пред Канал 3 просветният министър Красимир Вълчев. „Впечатляващ е ентусиазмът на българските общности в чужбина. Всеки, който е посетил неделно училище, се впечатлява от възрожденския дух на сънародниците ни“, коментира Вълчев.

 Той изтъкна и че вече пет американски щата са признали езикът ни като официален. Само преди няколко дни това бе решено и във Вирджиния. След инициатива на МОН пък на 100 места по света ще се танцува българско хоро. Това ще се случи не само в Европа, а на шест континента. Максимумът на средната възраст на учители бе достигнат преди три години, когато е била 51. В момента тя е 49, като това се дължи на започналото голямо пенсиониране. Процесът ще продължи около десет години, изтъкна още Вълчев. „Няма достатъчно млади хора, това ще е сред най-големите ни предизвикателства. Тези, които навлизат на пазара на труда, ще са в най-добрия случай 2/3 от тези, които са в пенсионна възраст. Затова предприемаме мерки и отговаряме с двойно увеличение на възнагражденията, стипендии. Трябва да мотивираме повече студенти да влязат в училищата“, коментира просветният министър.

Източник: www.monitor.bg

Оценка 4.85 от 34 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ